Region

Nacionalne manjine održale božićni koncertu u zagrebačkoj katedrali

Pet zborova nacionalnih manjina održalo je 8. januara božićni koncert u katedrali u Zagrebu na kojem su pjevali božićne pjesme na svom maternjem jeziku.

Ova tradicionalna manifestacija održava se svake godine u organizaciji Koordinacije savjeta i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a nastupili su: Mješoviti pjevački zbor „Lira“ Matice slovačke iz Lipovljana, Kulturno prosvjetno društvo „Karpati“ ukrajinske nacionalne zajednice iz Lipovljana, Deutscher Sangerchor/Njemački pjevački zbor Zagreb, Hor pravoslavnog katedralnog hrama Preobraženja Gospodnjeg iz Zagreba, Mješoviti pjevački zbor „Slovenski dom“ iz Zagreba, a njihov gost bio je KUD „Bosiljak“ iz Čučerja.


"To je koncert kojim se želimo pridružiti lijepoj atmosferi božićnog slavlja u našemu glavnome gradu i u Lijepoj Našoj te koristim prigodu da svima poželimo sretnu Novu godinu. Posebnost ovoga koncerta je to što smo mogli slušati božićne pjesme i napjeve na jezicima nacionalnih manjina koje žive u Zagrebu i Hrvatskoj. Tako smo večeras čuli božićne pjesme na slovačkom, njemačkom, ukrajinskom, slovenskom i srpskom jeziku.Zagrebačka prvostolnica je najljepši sakralni kulturni spomenik u Hrvatskoj, a mislim da ovakvim koncertima gradimo i jedan lijepi spomenik suživota u Zagrebu i Lijepoj Našoj", rekao je Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije.


Koncert je pratio Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, predstavnici i pripadnici svih manjina koje žive na području grada Zagreba, te brojni poklonici božićne muzike koji su ispunili katedralu. Svaki zbor je pjevao po jedan dio pjesme „Tiha noć“ na svom jeziku, svi zajedno cijelu pjesmu na hrvatskome, a koncert su zajednički završili pjesmom „Narodi nam se“.

 

Izvor: nacionalnemanjine.hr
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog