Region

Odbrana Pravoslavlja u Crnoj Gori: Uvijek su pobjeđivali oni koji su sa Hristom (FOTO/VIDEO)

Pravoslavni vijernici u Crnoj Gori molitvenim šetnjama i sinoć su protestovali protiv kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Više hiljada građana učestvovalo je u molitvenoj šetnji sa ikonama i crkvenim barjacima od Sabornog Hrama do manastira Svetog Simeona Mirotočivog.

U Nemanjinom gradu sveštenici Mitropolije održali su molitvu, nakon čega se vjernom narodu obratio otac Predrag Šćepanović.

„Evo nas na Nemanjinom gradu, gdje je rođen rodonačelnik svetorodne loze Nemanjića“, kazao je otac Šćepanović, i dodao da našu državu nisu pravili ni pirati ni osvajači, već svetitelji.

„Kao mlad sveštenik mnogo sam puta donosio vinovu lozu svetog Simeona i ona je mnogim parovima koji nisu imali djecu donosila svoja čeda“, kazao je on.



Litija u Podgorici

Poručio je ispred Mitropolije da je jako ponosan na sve koji tiho, krotko i gandijevski pokazuju ljubav prema Bogu.

„Uvijek su pobjeđivali oni koji su sa Hristom. Večeras svijetle vaša svijetla lica. Neka je blagosloven ovaj grad Podgorica, koji je mnogo puta stradao u istoriji, a koji se uvijek kao feniks dizao iz pepela“, kazao je on.

Otac Šćepanović je takođe obavijestio prisutne da je Episkopski savjet dao blagoslov da se okupljanja održavaju četvrtkom i nedeljom, kao i da će na Bogojavljenje mladići i djevojke plivati za Časni krst.

„Bože i sveti Simeone Mirotočivi, na čijem se mjestu rođenja sada nalazimo, spasi i pomiluj sve nas“, zablagodario je na kraju otac Šćepanović.


Sveštenici Mitropolije na Nemanjinom gradu

Otac Šćepanović je najavio da će u nedjelju u 18 časova biti služen moleban, nakon čega će litija krenuti ka crkvi Svetog Đorđa pod Goricom.

Litije su održane i u Plužinama, Herceg Novom, Baru i Pljevljima.

Plužine

Herceg Novi

Bar


Pljevlja

 

Izvor: sputniknews.com
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog