Region

Nezapamćena noć u Podgorici; Pleme Kuči pješačilo 15 kilometara do litije (FOTO/VIDEO)

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja sinoć je bio prepun, a ispred njega je početak molitvenog hoda čekalo više hiljada građana. Litiju je predvodio vladika Metodije sa sveštenstvom.

Kolona litije je bila duga preko dva kilometara, a prema nekim procjenama — u njoj je učestvovalo 30.000 ljudi.

Otac Predrag Šćepanović je rekao da će mitropolit Amfilohije večeras služiti moleban u Sabornom hramu u Podgorici za dobrobit naredne godine.

On je poručio da ne zamjerimo gorštaku visokom dva metra, aludirajući na vladiku Metodija, što, kako je kazao, sve prašta, pa i incident koji se dogodio na Đurđevića Tari.

Vladika Metodije pročitao je ispred Sabornog hrama poruku Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve, koja je, kako je kazao, ne samo poruka Episkopskog savjeta već, „poruka iz glave cijela naroda“.

U poruci je naglašeno da nas ima mnogo — više nego što može da se izbroji, i da smo spremni da ostanemo ovdje koliko god bude potrebno.

Moleban u Hramu je služio otac Jovan Babić iz Beograda, kog je „srce vuklo“ da sinoć bude u Podgorici.

Otac Šćepanović je rekao da se sinoć po treći put u Kučima rodio Marko Miljanov, uz poruku da je preko hiljadu Kuča stiglo ispred Sabornog hrama.

Vjerni narod Kuča i njihovi prijatelji okupili su se na istorijskom Orljevu u Kučima, da pokažu da se ne mire sa najavljenim otimanjem imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Oni su iz Orljeva juče u 15 časova i 30 minuta krenuli u molitvenom hodu ka hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici sa ikonama i crkvenim barjacima.

Otac Šćepanović je ispred crkve Svetog Đorđa poručio da je Podgorica dobila još jednu rijeku — „rijeku pravoslavnu“, jer su posljednji vjernici u litiji još na mostu „Milenijum“.


 Prostor ispred crke Svetog Đorđa premali je da primi vernike

Posebno je pozdravio brata koji, kako je rekao, donosi blagoslov sa Gračanice — novinara Živojina Rakočevića.

Sveštenik Dragan Stanišić kazao je okupljenima da je vladika Metodije već podnio udar na Tari sa svojim narodom, ali i da se sa te iskre u kamenu razvila ova energija i ova litija.

„U istoriji Crne Gore nije bilo ovako velikoga zbora“, kazao je otac Stanišić.


 

 

Izvor: sputnik.news.com 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog