Tehnologija

Muzički instrument nove generacije: Video projektor i glasovne komande (VIDEO)

U osnovi klavira Facet kompanije Roland nalazi se i video projektor koji omogućava prikazivanje vizuelnih momenata koji su u skladu sa onim što se svira.

 Novi klavir se opisuje i kao "Cybertruck među klavirima" a klavijatura dolazi u paketu sa pametnim ekranom, kao i tijelom koje umjesto standardnih elemenata sadrži zvučnike.

Iz kompanije kažu da instrument nije napravljen za masovnu prodaju, već kao ilustracija za smijer u kojem se kreće budućnost ovog instrumenta, piše PC Press. 

Naime, klavir je u muzičkom životu prisutan oko 300 godina, i za to vrijeme nije trpio neke veće promjene.

Moderni proizvođači polako preispituju tradicionalni koncept, pa je i Facet rezultat tog preispitivanja, a prije svega zbog drugačijeg dizajna.

Zvučnici i rezonatori zauzimaju čitavu unutrašnjost tijela klavira, a kreatori tvrde da numere koje se sviraju na modernom instrumentu zvuče isto kao i one koje se izvode na tradicionalnim klavirima.

Roland je 2019. predstavio i klavijaturu koja je podržana Alexa virtualnim asistentom, pa i pametni ekran u okviru Faceta sadrži ovog virtuelnog pomoćnika, što znači da klavirom može da se upravlja i preko glasovnih komandi.


Izvor: B92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog