VIDEO

"Beluga XL" - letjeti u vazduhu je poput plivanja u moru (VIDEO/FOTO)

Jedan od najiščekivanijih i najzanimljivijih aviona na svijetu, Airbus Beluga XL počeo je prvi operativni let 9. januara ove godine.

Beluga XL - prva od šest proizvedenih- biće jedna od najvećih zvijeri na nebu, prenosi Si-En-En.

Avion nije namijenjen za komercijalne letove, ali Beluga će imati ključnu ulogu u transportu velikih dijelova aviona koji će tek biti građani i koji će imati veliku ulogu u transportu putnika u budućnosti.


Beluga XL će prevoziti avionske komponente između proizvodnih mjesta u Evropi, tačnije u Tuluzu (Francuska), Hamburgu (Njemačka) i Tijanđinu (Kina).

Beluga XL je nasljednica Beluge, odnosno Airbusa A300-600ST, koji je u funkciji od 1995. godine.

Dizajn mu je adaptiran iz aviona A330, a Airbusovi inženjeri su spustili letnicu i podigli ogroman teretni prostor na trup kako bi stvorili svoj karakteristični oblik.


Zbog karakterističnog oblik i snažne sličnosti sa bijelim kitom (beluga) u avion je stekao nadimak "leteći kit". 

Ovakav dizajn odabralo je osoblje Airbusa nakon ankete u kojoj je 20.000 zaposlenih dobilo šest opcija i zatražilo da odaberu svog favorita. Sa 40% glasova, bio je jasan pobjednik.


Međutim, dizajn je funkcionalan kao i simpatičan. Ogroman tovarni prostor je dovoljno velik da istovremeno može nositi dva krila A350 (stara Beluga mogla je prevesti samo jedno), a nos sličan kitu poboljšava aerodinamičku učinkovitost plovila.

Priroda je, na kraju krajeva, usavršila beluga kita i letjeti u vazduhu pomalo je poput plivanja u moru", kazao je rukovodilac programa Beluga XL Bertrand George.

 

Frontal/D.S.

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog