BiH

Namještaj iz BiH na cijeni u Evropi

Na adrese domaćih proizvođača namještaja već stižu konkretne ponude iz inostranstva za kupovinu stolova, stolica, komoda i kreveta izrađenih od drveta, jedinstvenog dizajna i visokog kvaliteta koje su protekle sedmice izlagali na Međunarodnom sajmu namještaja i enterijera u Kelnu.

 Najveća smotra na svijetu kada je riječ o industriji namještaja, sajam “Imm cologne” završen je juče, a BiH je desetu godinu zaredom predstavila najbolje iz širokog asortimana svojih proizvoda. 

Veliku pažnju posjetilaca privukao je organski krevet napravljen u fabrici “Malak Janj” u Donjem Vakufu.

- Zadovoljni smo učešćem na sajmu i već prvog dana prodali smo više od 70 proizvoda. Naša inovacija, organski krevet, privukao je veliku pažnju i pronašao put do tržišta. Riječ je o krevetu napravljenom od čiste hrastovine, koji u svojoj konstrukciji nema ljepila, ulja, niti metala, ukratko, krevet kakav su naši preci pravili prije 100 godina - rekao je direktor firme “Malak Janj” Ernad Smajić, naglasivši da su i organizatori sajma više puta dolazili da vide njihov proizvod.

On je istakao da je dogovorena dugoročna saradnja sa kupcima iz Švajcarske i Velike Britanije. Osim organskog kreveta, ova kompanija na sajmu je izložila i organski ormar.

Preduzeće “Elgrad” iz Teslića ove godine prvi put je u Kelnu izložilo masivni namještaj, dnevne i spavaće sobe.

Predstavili smo stolove, stolice, police i komode kao finalne proizvode vlastitog dizajna. Veoma smo zadovoljni učešćem na sajmu. Ostvarili smo značajne kontakte i što je još važnije dobili nekoliko značajnih narudžbi za izložene proizvode, što je već opravdalo učešće na sajmu - istakao je direktor ovog teslićkog preduzeća Đorđe Gajić. 

Naglasio je da su ovakve manifestacije jedinstvena prilika da domaći proizvođači pokažu svoj trud.

- Potrebno je što više podsticati finalnu proizvodnju namještaja od masivnog drveta koji stvara dodatnu vrijednost, povećava vrijednost izvoza i otvara nova radna mjesta, umjesto što se dosta trupaca kao sirovina prodaje drugim zemljama - naglasio je Gajić. 

Razloga za zadovoljstvo po povratku iz Kelna imaju i u teslićkoj kompaniji “Formino”.

- Zadovoljni smo posjetom na štandu kao i interesovanjem za naše proizvode. Na sajmu smo sklopili posao sa dva nova kupca - rekao je direktor preduzeća Vasil Tanušev. 

Na sajmu u Kelnu koji je trajao od 13. do 19. januara predstavilo se više od 12.000 izlagača iz 50 zemalja. U organizaciji Spoljnotrgovinske komore BiH na zajedničkom štandu proizvode je izlagalo sedam kompanija iz BiH, među kojima i “Elma-Konjuh internacional” Sarajevo/Teslić, “Minali” Živinice, “Roccaforte” Vitez i “Senex” Čelić. 

Manje ljudi, više novca 

Ernad Smajić je istakao da je primjetno da onlajn prodaja uzima danak i u industriji namještaja.

- Na sajmu je bilo manje posjetilaca, odnosno manje onih koji samo razgledaju, a više ljudi koji su ciljano došli da vide konkretne stvari i sklope poslove - rekao je Smajić.

 

 

Izvor: Glas Srpske
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog