Svijet

Ovo su najmoćnije zemlje u 2020. godini, a na listi i tri zemlje regije

U roku od godine dana ne može se mnogo toga promijeniti u svjetskom poretku, pa su neke od zemalja koje su prošle godine bile na vrhu liste najmoćnijih tu i ostale. Neke zemlje su pale na listi, ali su zato mnoge od njih skočile i našle se među 25 najvećih svjetskih sila.

Sada je i za 2020. godinu napravljena lista i to na osnovi uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći. Popis od 80 najmoćnijih zemalja na svijetu temelji se na odgovorima 21.000 ljudi, a napravila ga je medijska kompanija US News and World Report, piše Insider.

Na popisu od 80 zemalja našle su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Srbija je zauzela 44. mjesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mjesta, a opisana je kao "mala država u centru jugoistočne Evrope, s bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg vijeka. Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom."

Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mjestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mjesto. O njoj US News piše sledeće: "Hrvatska je nastala na raskršću velikih istorijskih kretanja s istoka i zapada. Političke promjene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujuće priobalje lagano se prelijeva prema Alpama, a nastavljajući na sjeverozapad, do plodnih ravnica oko Dunava."

Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mjestu, a ove zemlje zauzele su prvih 25 pozicija.

25) Egipat

US News nazivaju Egipat "jednom od najstarijih i najvećih civilizacija na svijetu", kao i "središtem kulture i trgovine". Zbog svoje lokacije on se nalazio na udaru imperija, što ga je stavilo u središte društvenih i religijskih pokreta. Pozicija Egipta se popravila za četiri mjesta, jer je 2019. godine zauzimao 29. mjesto.

24) Brazil

Brazil je takođe popravio svoj položaj od prošle godine, kada je zauzeo 30. mjesto. Ova zemlja je uvijek bila zanimljiva turistima, a sada je zbog političkog preokreta i novog kontroverznog predsjednika Jaira Bolsonara posebno zanimljiva. Brazil je, kako US News pišu, "gigant koji zauzima polovinu Južne Amerike i u površini i u populaciji", a njegova istorija bogata je ekonomskim potresima. Ipak, u ovoj zemlji su i dalje veliki problemi siromaštvo, nejednakost i zaštita životne sredine.

23) Norveška

Norveška je skočila s 27. na 23. mjesto. Posebno se ističe po svojoj pomorskoj kulturi i uticaju Vikinga na okolne države.

22) Singapur

Singapur je pao s 20. mjesta na 22. mjesto. Osnovan u 19. vijeku kao britanska trgovačka kolonija, postao je užurbana metropola jugoistočne Azije i dom jednoj od najprometnijih luka. Ova zemlja ima veoma visok nivo bruto domaćeg proizvoda i nisku stopu zaposlenosti, što je čini jednom od najbogatijih zemalja na svijetu.

21) Holandija

Holandija je ove godine popravila svoju poziciju i s 26. mjesta došla na 21. Tri velike Evropske rijeke – Rajna, Meza i Šelda, teku kroz susjedne zemlje, Njemačku i Belgiju, i slijevaju se u holandske prometne luke.

20) Švedska

Ove godine Švedska je za jedno mjesto skočila na listi, a US News je opisuju kao "jednu od najvećih zemalja Europske unije".

19) Španija

Španija se s 23. mjesta popela na 19. mjesto "zbog uticaja koji je širom svijeta imala nakon decenija kolonijalizma".

18) Katar

I Katar je doživio uspon ove godine, popevši se s 24. mjesta. Posebno se ističe njegovo bogatstvo naftom i prirodnim plinom u odnosu na njegovu malu površinu.

17) Italija

I Italija je napravila iskorak na listi za jedno mjesto, jer je prošle godine bila 18. na listi. Njen najveći uspjeh je što godišnje privuče čak 40 miliona turista.

16) Turska

Turska je zadržala svoju prošlogodišnju poziciju, a opisana je kao raskrsnica kultura i most između Evrope i Azije. Više od jedne decenije bila je rastrgana između sekularne vlade i popularnog religijskog pokreta, što je dovelo u pitanje njenu stabilnost.

15) Australija

I Australija je uspjela zadržati svoje mjesto na listi, a posebno se ističe da je jedinstvena po tome što zauzima jedan cijeli kontinent bogat životinjskim i biljnim vrstama koje se mogu vidjeti samo u ovoj zemlji.

14) Indija

Indija je skočila na listi čak za tri mjesta, u odnosu na prošlogodišnje 17. mjesto. Ona je dom 1,4 milijarde ljudi i druga zemlja na svijetu po broju stanovnika, što znači da u njoj živi jedna šestina svjetske populacije.

13) Švajcarska

Švajcarska je napredovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu. Ona se opisuje kao jedna od najbogatijih zemalja, vijekovima poznata po svojoj neutralnosti.

12) Kanada

Kanada se uspješno zadržala na prošlogodišnjoj poziciji. Ona je druga površinski najveća zemlja na svijetu, a jedinstvena je po svojoj očuvanoj prirodi i po otvorenoj politici prema migrantima.

11) Ujedinjeni Arapski Emirati

I ova država je ostala na istoj poziciji na kojoj je bila i prošle godine. Iako je zapravo konzervativna zemlja, spada u jednu od najliberalnijih zemalja, s Ustavom koji dopušta slobodu vjeroispovijesti.

10) Saudijska Arabija

Ova zemlja je pala na listi za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu, a US News ju naziva "gigantom Bliskog istoka" zbog veličine države i ističe njenu važnost za muslimane, jer milioni posvećenih vjernika godišnje dolaze u Meku.

9) Južna Koreja

I Južna Koreja je pala za jedno mjesto na listi. Trenutno je u centru pažnje najviše zbog svog konflikta sa Sjevernom Korejom.

8) Izrael

Izrael je održao svoju poziciju, a s obzirom na svoju malu površinu, on se pokazao kao važan igrač u globalnim pitanjima. Ova država ima jaku ekonomiju, znamenitosti koje su važne za nekoliko religija i zategnute odnose s mnogim arapskim susjedima.

7) Japan

I Japan je zadržao svoje prošlogodišnje mjesto, a US News ga naziva "jednom do najpismenijih i tehnički najrazvijenijih naroda na svijetu".

6) Francuska

Francuska je ostala na svom mjestu, a njen uticaj na cijeli svijet i u prošlosti i u sadašnjosti  je neizmjeran. Ona je jedna od najstarijih zemalja na svijetu i danas utiče na globalni razvoj svojom naukom, politikom i razvijenom ekonomijom, ali prije svega svojom kulturom.

5) Ujedinjeno Kraljevstvo

Ova ostrvska država zadržala se na svojoj prošlogodišnjoj poziciji, a opisana je kao "veoma razvijeni narod koji utiče na svjetsku ekonomiju, politiku, nauku i kulturu". Njena težnja izlasku iz Europske unije ugrožava njenu snagu na globalnoj razini.

4) Njemačka

I Njemačka je ostala na svojoj poziciji. Ova najnaseljenija zemlja Evropske unije ima jednu od najjačih ekonomija na svijetu i veoma važnu ulogu u razvoju društva u cijelom svijetu.

3) Kina

Kina je zadržala svoje treće mjesto. Ona je dom najstarije civilizacije na svijetu i zemlja s najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini.

2) Rusija

Rusija se ustalila na drugom mjestu. Ona je najveća zemlja na svijetu po površini – skoro je dvostruko veća od Kanade i pokriva cijelu sjevernu Aziju i veliki dio istočne Evrope. Graniči s velikim brojem zemalja, a morske granice dijeli s Japanom i SAD-om.

1) SAD

Amerika je zadržala svoje prvo mjesto na listi najmoćnijih zemalja na svijetu. US News je naziva "najdominantnijom svjetskom ekonomskom i vojnom silom", koja ima kulturni uticaj na cijeli svijet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

 

Izvor: Klix.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog