Svijet

Senat odobrio Trampov plan suđenja, odbacili dokumente i svjedoke Demokrata

Američki Senat, pod republikanskom kontrolom, glasao je rano jutros po stranačkim linijama kako bi odobrio pravila za suđenje predsjedniku Donaldu Trampu, odbacujući demokratske napore da pribavi dokaze i obezbijedi saslušanje svjedoka.

Pošto je treće suđenje za opoziv predsjednika u američkoj istoriji počelo ozbilјno, Trampov glavni pravni zastupnik tvrdio je da je slučaj Demokrata neutemelјen napor za poništavanje izbora iz 2016. godine, ali vrhunski demokratski zakonodavac je rekao da postoji "ogromna količina" dokaza o pogrešnom postupanju, prenosi Rojters.

Tramp je prošlog mjeseca opozvan u Predstavničkom domu pod optužbom da je zloupotrijebio ovlaštenja i opstruisao Kongres zbog pritiska na Ukrajinu da istraži bivšeg demokratskog potpredsjednika Džoa Bajdena, političkog rivala, te da je ometao istragu u vezi s tim. Predsjednik je negirao bilo kakvo pogrešno postupanje.

Nakon što je predsjednik Vrhovnog suda SAD-a Džon Roberts započeo postupak, dvije strane su započele rasparavu koja je trajala više od 12 sati, sve do srijede ujutro po pravilima za suđenje koja je predložio vođa većine u Senatu  Mič Mekonel.

Senatori su glasali po partijskoj liniji, 53 prema 47, da bi blokirali četiri odvojena prijedloga demokratskog lidera Čaka Šumera u vezi sudskih zapisa i dokumenata iz Bijele kuće, Stejt departmenta, Ministarstva odbrane i Kancelarije za upravlјanje i budžet koji se odnose na Trampovo poslovanje sa Ukrajinom.

Po istom obrascu, senatori su odbacili zahtjeve za sudskim pozivima koji traže svjedočenje vršioca dužnosti šefa osoblja Bijele kuće Mika Mulvejnija, bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbijednost Džona Boltona, pomoćnika Bijele kuće Roberta Blera i dužnosnika za budžet Bijele kuće Majkla Dafija.

Prema Mekonelovom ubrzano revidiranom skupu pravila za suđenje, 48 sati biće omogućeno za uvodne argumente - 24 sata za svaku stranu - tokom šest dana, čime će se olakšati raniji plan da se svakoj strani omoguće dva dana. Takođe, dozvolјava da se evidencija Predstavničkog doma o ispitivanju prihvati kao dokaz.

Iznošenje argumenata će početi u 13:00, u nastavku suđenja u srijedu.

Republikanski senatori nisu isklјučili mogućnost dodatnih svjedočenja i dokaza u nekom trenutku nakon otvaranja rasparave i 16 sati pitanja senatora, ali su se čvrsto držali Trampovih advokata u blokiranju zahtijeva Demokrata za svjedoke i dokaze u utorak - potencijalno dobar znak za Bijelu kuću.

Zastupnik Bijele kuće Sipolone, koji predvodi Trampovu odbranu, napao je temelј optužnice protiv republikanskog predsjednika, rekavši da se demokrate nisu približile standardima koje propisuje američki Ustav o opozivu predsjednika.

"Jedini zaklјučak biće da predsjednik nije učinio apsolutno ništa pogrešno", rekao je Sipolone, zagovarajući Mekonelov prijedlog da se sačeka dalji tok suđenja kako bi se odlučilo da li će se dozvoliti dalje uvođenje svjedoka ili dokumenata.

"Apsolutno nema slučaja", rekao je.

Nakon posebno burne rasparave oko toga da li Bolton treba da svjedoči, Roberts je obje strane podsjetio da uzmu u obzir da se obraćaju najvećoj svjetskoj skupštini. "Mislim da oni koji se obraćaju Senatu treba da se prisjete gdje se nalaze", rekao je.

„BEZ ODGOVORA“

Predstavnik Demokrata Adam Šif, koji je pomogao u vođenju istrage Predstavničkog doma o opozivu, rekao je da je predsjednik počinio "kršenje Ustava koje opravdava opoziv."

Iako su dokazi protiv Trampa „već preteški“, bilo je potrebno dodatno svjedočenje kako bi se pokazao puni opseg pogrešnog postupanja predsjednika i onih oko njega, rekao je.

Republikanski senatori nisu isklјučili mogućnost za dalјe svedočenje i dokaze nakon uvodnih argumenata i pitanja senatora.

Demokrati su rekli da su prisilјavali opetovana glasanja o dokazima i svjedocima, koja su se produžila do kasno u noć, da bi Republikance odmah snimila.

''Ovo nam je večeras jedina šansa da ovo učinimo fer suđenjem. I sve je jasnije da Bijela kuća nema odgovore zašto se ti dokumenti i ti svjedoci ne bi trebali naći na suđenju'', rekao je novinarima američki senator Kris Marfi iz Konektikata.

Prema Mekonolovom planu, Trampovi advokati bi mogli u ranoj fazi postupka tražiti od senatora da odbace sve optužbe, prema riječima višeg pomoćnika republikanskog rukovodstva, prijedlog koji bi vjerovatno imao nedovoljnu podršku za uspjeh.

Čak i ako takav prijedlog ne uspije, Tramp je gotovo siguran da će ga osloboditi 100-člano vijeće, gdje je potrebna dvotrećinska većina da bi ga smijenili sa funkcije.

Ali uticaj suđenja na njegovu kandidaturu za ponovni izbor u novembru je daleko od jasnog.

STRANAČKE LINIJE

Demokrati optužuju Trampa da je pritisnuo Ukrajinu, ranjivog saveznika, da se miješa u izbore u SAD-u na štetu američke nacionalne sigurnosti, rekavši da on predstavlјa opasnost za američku demokratiju.

Tramp i njegov pravni tim kažu da nije bilo pritiska i da je slučaj Demokrata zasnovan na glasinama. Sipolone je istragu o Ukrajini opisao kao nezakonit pokušaj uklanjanja demokratski izabranog predsjednika i sprečavanje njegovog ponovnog izbora.

"Oni nisu ovdje da ukradu jedan izbor, oni su ovde da ukradu dva izbora", rekao je Sipolone.

Takođe, tim odbrane Bijele kuće je ponovio neke lažne optužbe. Sipolone je rekao da su Republikanci isklјučeni iz obezbijeđenog objekta u kojem su se odvijala početna svjedočenja za opoziv u Predstavničkom domu, kada republikanski članovi Odbora za obaveštajne službe Doma ne samo da nisu bili prisutni, već nisu ispitivali ni svjedoke.

Trampov advokat Džej Sekulou rekao je da Bijeloj kući nije dozvolјeno prisustvo advokata tokom saslušanja o opozivu, iako je ustvari odbila da učestvuje.

Očekuje se da će suđenje u Senatu trajati šest dana u nedelјi, od ponedelјka do subote, najmanje do kraja januara.

Televizijski prenošena parada svjedočenje sadašnjih i bivših zvaničnika u Kongresu, koji su govorili o koordinisanom naporu da izvrše pritisak na Ukrajinu u istrazi Bajdena i njegovog sina Hantera učinili su malo da promijene podršku za i protiv Trampovog opoziva. Ankete Rojtersa / Ipsosa pokazuju da su Demokrate i Republikanci uglavnom djelovali po stranačkim linijama, otkako je počela istraga.

Ni jedan predsjednik nikada nije opozvan mehanizmom koji su osnivači nacije - zabrinuti zbog monarha na američkom tlu - osmislili da zbace predsjednika zbog „izdaje, podmićivanja ili drugih visokih zločina i prekršaja.“ 

Samo je jedan predsjednik, Ričard Nikson, podnio ostavku suočavajući se sa nadolazećim opozivom.

 

Frontal/D.M.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog