Svijet

Republikanci u Senatu treba da okončaju ovo suđenje što prije

Republikanci u Senatu treba što prije da okončaju ovo suđenje, prije nego što predsjednik Donald Tramp prizna još nešto.

"Stojimo vrlo dobro", rekao je Tramp, rezimirajući učinak svog pravnog tima nakon gledanja suđenja iz Davosa u Švajcarskoj. "Ali iskreno, mi imamo sve materijale. Oni nemaju materijale."

Kako piše Si-En-En, nјegov tajming je bio, u najmanju ruku, problematičan. Demokrate su proveli maratonsku sjednicu Senata, pokušavajući da natjeraju Republikance da primoraju Trampa da preda potencijalno inkriminirajući „materijal“, uklјučujući nove svjedoke i dokaze.

Advokati predsjednika kažu da on ima svako pravo da izuzme dokaze koji su od značaja za slučaj, jer izvršna privilegija obuhvata osjetlјive predsjedničke odluke. I ko zna šta je "materijalni" Trump zaista mislio? Ali njegova sklonost da privlači pažnju sam na sebe predstavlja jedan od razloga zašto glavni Republikanac u Senatu, Mič Mekonel, želi da Tramp bude oslobođen što prije.

Predsjednikovi izlivi iskrenosti su i prije minirali njegove interese. Nakon što je otpustio šefa FBI-ja Džejmsa Komija, rekao je NBC-u da je to učinio zbog ruske istrage, čime se izložio optužbama za opstrukciju pravde. Pred optužbom da je od Ukrajine tražio istragu Džoa Bajdena, izašao je na travnjak Bijele kuće i zatražio od Kine da učini isto.

Prošlog juna, Tramp je naslutio dramu o opozivu, kada je za ''ABC News'' , ukoliko bi mu neka strana vlada ponudila ''prlјavi veš'' političkog protivnika, rekao: "Mislim da bih to želio čuti." Čak i u kampanji 2016. godine, izabrao je televizijski prenošenu konferenciju za novinare, kao platformu da od Rusije zatraži - "ako sluša" - da pronađe 30.000 nestalih mejlova Hilari Klinton. Istog dana, ruski hakeri su se bacili na posao.

Iznošenje neugodnih istina više je od verbalnog tika. To je znak zaboravnosti, nesavjesnosti ili prezira prema kodeksima predsjedničke suzdržanosti - što bi moglo biti ono što je Trampu i dovelo u problem sa opozivom.

Povezane vijesti:

Senat odobrio Trampov plan suđenja, odbacili dokumente i svjedoke Demokrata

 

Frontal/D.M.

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog