Nauka

Svemirska misija koja će pomoći u otkrivanju klimatskih promjena

Velika Britanija će povesti svemirsku misiju za dobijanje apsolutnog mjerenja svjetlosti koja se odbija od Zemlјine površine.

Informacije će se koristiti za kalibraciju opažanja drugih satelita, omogućavajući lakše upoređivanje podataka.

Razvoj nove svemirske letjelice, nazvane ''Truths'', odobrile su države članice Evropske svemirske agencije (ESA) u novembru.

Pristalice misije očekuju da će njeni podaci pomoći u smanjenju neizvijesnosti u projekcijama budućih klimatskih promjena.

Naučnici i inžinjeri sastali su se u utorak da započnu planiranje projekta. Predstavnici industrije iz Velike Britanije, Švajcarske, Grčke, Češke i Rumunije okupili su se u ESA-inom tehničkom centru u mestu Harvel, Oksfordširu.

Agencija je izdvojila 32,4 miliona evra (27,7 miliona funti) za početnu fazu projektovanja, uz naučno vođenje misije koje će preuzeti britanska Nacionalna fizička laboratorija.

Cilj ove misije je da lansira u orbitu uređaj zvan kriogenički radiometar koji će, radeći u tandemu sa hiperspektralnom kamerom, napraviti detalјnu mapu sunčeve svjetlosti koja se odbija od Zemlјine površine -  njenih pustinja, sniježnih polјa, šuma i okeana.

Mapa bi trebala biti tako izuzetnog kvaliteta da se očekuje da postane standardna referenca, na osnovu koje bi se vršila kalibracija drugih svemirskih letjelica namijenjenih za snimanje Zemljine površine.

Ovo bi trebalo da bude mnogo jednostavniji zadatak od upoređivanja slika sa različitih satelita, ne samo iz onih misija koje lete danas, već i iz onih koje su već odavno u penziji i čiji se podaci sada nalaze u arhivima.

Jedan od drugih velikih cilјeva ove misije, mjereći potpunu refleksiju Zemlјe na globalnom nivou i radeći je sa takvom preciznošću, uspostavljanje neke vrste "klimatskog otiska", kojeg bi buduće verzije satelita, 10 do 15 godina kasnije, mogle ponovo da uzorkuju.

"Na taj način moći ćemo otkriti suptilne promjene mnogo ranije nego što to možemo sa našim trenutnim sistemom opservacije", rekao je Najdžel Foks, profesor u britanskoj Nacionalnoj fizičkoj labaratoriji.

"Ovo će nam omogućiti da ograničimo i testiramo modele klimatskih prognoza. Dakle, znaćemo unaprijed da li su predviđene temperature, koje nam daju modeli, u skladu sa opažanjima ili ne", objasnio je profesor Foks.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog