Svijet

Svjetski lideri u Jerusalimu osudili narastajući antisemitizam

Svjetski lideri su se u četvrtak okupili u Jerusalimu povodom 75 godina od oslobađanja nacističkog logora smrti Aušvica i osudili narastajuću pojavu antisemitizma u svijetu, prenosi Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki potpredsjednik Majk Pens su u svojim izjavama na svjetskom forumu o holokaustu osudili Iran, optužujući ga za širenje antisemitizma i pozivanja na uništenje države Izrael.

Lideri Rusije i Francuske podsjetili su na šest miliona Jevreja ubijenih u Evropi pod nacistima, uz obećanje da će se boriti protiv narastajućeg antisemitizma.

Njemački predsjednik Štajnmajer na konferenciji u memorialnom centru Jad Vašem izjavio je da  uz najdublje žaljenje saginje glavu pred najgorim zločinima učinjenim u istoriji ljudske civilizacije koji su počinjeni od strane njegovih sunarodnika.

“Volio bih da mogu reći da smo mi Nijemci jednom i zauvijek izvukli lekciju iz istorije, ali uz svu mržnju koja se širi ne mogu to da kažem” naveo je Štajnmajer.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je da je od ključne važnosti boriti se protiv ksenofobije i antisemitizma svugdje gdje se pojave.

Više od milion ljudi, većinom Jevreja, ubijeni su u nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau.

Izrael je održanu konferenciju, na kojoj je prisustvovalo 40 svjetskih lidera, ocjenio kao najveće međunarodno okupljanje u njegovoj istoriji.

 

Frontal/A.K.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog