Vijesti

Светосавски бал у Бечу: Прикупљено више од 46 500 евра за српске енклаве на Космету

Најутицајнији представници српске дијаспоре, аустријски привредници и представници културног и јавног живота Српске, Србије, али и Беча окупили су се у главном граду Аустрије на Светосавском балу.

Најзначајнија манифестација која окупља српску дијаспору у Бечу, одржана је 23. пут у организацији Српског центра и покровитељство компаније М:тел Аустрија. И ове године била је хуманитарног карактера.

Уз Химну Светом Сави и најмлађе из хора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и славску свијећу, почео је Светосавски бал – најбогатија манифестрација која окупља српску дијаспору у Бечу.


На балу који има хуманитарни карактер, а на којем је ове године за српске енклаве на Космету, прикупљено нешто више од 46.500 евра, Републику Српску представљао је потпредсједик Народне скупштине Милан Петковић.

Први овакав догађај у овом граду одржан је у 19. вијеку 1846, у организацији кнеза Милоша Обреновића који је чак ангажовао Јохана Штрауса млађег да посебно за бал, компонује "Српски кадрил". Овогодишњи почасни гости били су принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић.

Овакви догађаји су изузетно корисни јер показују наше богатство и традицију посебно на величанственим мјестима какав је град Беч. Ово је сигурно корисно за нашу земљу, да покаже остатку свијета да смо диван, топао народ - истакао је принц Филип.

Занимљиво је да је овај бал уврштен у званичан календар балске сезоне у Бечу, граду који од оваквих свечаности значајно и профитира. У сезони балова, према неким процјенама, Беч заради око 140 милиона евра, а град током тог периода посјети око 500 хиљада људи.

 

Извор: РТРС
Фото: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog