VIDEO

Cijeli svijet pjeva "Kaljinku" ali većina ne zna o čemu govori ova ruska pjesma (VIDEO)

Ruske pjesme imaju zavidan broj obožavalaca u kod nas, a "Kaljinka" je, uz "Kaćušu", svakako jedna od najpopularnijih. Ipak, iako svi znaju njene riječi ili makar melodiju, mnogima je nepoznato o čemu zapravo pjesma govori.

“Kaljinka” je popularna ruska pjesma. Ipak, za nju je vezano nekoliko zabluda.

Prvo, pogrešno se smatra da je riječ o narodnoj pjesmi. “Kaljinku” je zapravo komponovao kompozitor Ivan Petrovič Larionov 1860. godine, a prvi put je izvedena u Saratovu kao dio pozorišne predstave za koju je i bila napravljena.

Kasnije je pjesma postala dio repertoara hora Dmitrija Aleksandroviča Agrenjeva-Slavajskog sa kojim je Larionov bio u prijateljskim odnosima, a “svjetsku slavu” donio joj je hor Crvene armije čiji je nezaobilazni dio repertoara i danas.

Vjerovatno je činjenica da “Kaljinku” često pjevaju vojni horovi dovela i do zablude da ona govori o ratu. Zapravo, govori o ljubavnom udvaranju, a ako ste ikada pjevali “kalin, kakalin…”, zapravo ste pjevali o ribizli! Jer, “Kaljinka” je na ruskom “ribizla”!

Pjesma je zamišljena kao oda zaljubljenog mladića koji tepa svojoj djevojci nazivajući je “ribizlom” i “jagodom” – najljepšim voćkama. 

Evo detaljnog prevoda:


Izvor: istorijskizabavnik.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog