Društvo

Jedan centar za autizam košta pet “pristojnih” službenih vozila

Oni koje se „sklanja“, skupa sa svojim porodicama i prijateljima, obučeni u plavu boju okite gradove Bosne i Hercegovine svakog 2. aprila na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, trudeći se tako da na kratko državi postanu vidljivi i bitni. Ali, taj dan veoma brzo prođe, a svi ostali dani, njih 364, za one koji se prepušteni sami sebi bore sa autizmom jako su dugi, nekada beskrajni.

Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam, Autism Speaks, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra. 

Sa druge strane, u BiH nema zvaničnih podataka o ukupnom broju osoba sa autizmom. S tim u vezi postoje samo “procjene” koje se kreću između 3500 i 22 000. Sama činjenica da se u BiH ni približno ne zna koliki je broj autističnih osoba dovoljno govori u prilog tome kolika je i kakve vrste “briga” nadležnih o ovoj populaciji. 

U tom smislu, odgovornima za pružanje potrebne institucionalne pomoći ne znače ništa ni obaveze BiH utvrđene Konvencijom UN‐a o pravima djeteta, Deklaracijom UN‐a o pravima osoba s mentalnom retardacijom i o pravima osoba s hendikepom, kao i Deklaracijom Evropskog parlamenta o pravima osoba s autizmom.

.Kako stručnjaci kažu, autizam se ne liječi, ali je na probleme iz autističnog spektra moguće uticati pravovremenim postavljanjem dijagnoze, tretmanom, primjerenim postupcima i metodama kojima se djetetu može pomoći da se postepeno prilagodi svijetu oko sebe.

No, kako taj i takav tretman dobiti u državi u kojoj još uvijek ne postoji niti jedan jedini centar za autizam, u kojoj nepostoji medicinsko‐pedagoško‐socijalni sistem usluga za autistične osobe i u kojoj se na sve moguće načine svakodnevno gaze njihova osnovna ljudska prava-pravo na zdravlje, obrazovanje, pravo na rad? 

Odgovor je-nikako.

Otvaranje prvog centra za autizam, prema najavama tamošnjih kantonalnih vlasti. očekuje se u Tuzli na jesen ove godine. Priče i obećanja o izgradnji tog centra datiraju još od 2015. godine a čitav projekat vrijedan je cca 300 000 KM. 

No, i pored toga što djeca sa autizmom zahtijevaju 24 sata dnevno nadzor i brigu, osim dnevnog centra za autizam u Banjaluci, sličnih projekata, ni u najavama nema u ostalim gradovima širom BiH. 

Kako se roditelji osoba s autizmom nose sa svakodnevnim izazovima znaju samo oni. 

Prepušteni sami sebi, u najvećoj mjeri ignorisani su od strane sistema i države u kojoj ne samo da nema niti jedne namjenske institucije za osobe sa autizmom, već u kojoj ne postoji nijedan specijalizirani dijagnostički tim za autizam ili posenban klinički odjel za tretman tog poremećaja. 

Kao da nisu u pitanju naša djeca, kao da nisu u pitanju naši ljudi, kao da su autistične osobe i njihove porodice pale u BiH s Marsa. I da jesu, nisu li to djeca i ljudi vrijedni pažnje kao i svi drugi? 

Tako, dok za brigu o osobama sa autizmom nedostaje svega, od stručnog kadra do specijalizovanih institucija, sa druge strane, godinama unazad izrađuju se izvještaji, specijalni i alternativni, od Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH, preko projekata finansiranih od Evropske unije do analiza i nalaza UNICEF-a.

Zakonski okvir je također tu. Nije idealan, ali ni on, onakav kakav jeste se ne poštuje, a o konvencijama da i ne govorimo. 

Teško se zato oteti utisku da je “politika” države spram osoba sa autizmom u Bosni i Hercegovini da ih se na neki način “skloni” ili  ignoriše, a ne da pomogne. 

Oni koje se „sklanja“, svakog 2. aprila, na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, skupa sa svojim porodicama i prijateljima, obučeni u plavu boju okite gradove Bosne i Hercegovine trudeći se tako da na kratko državi postanu vidljivi i bitni. Ali taj dan veoma brzo prođe, a svi ostali dani, njih 364, za one koje se prepušteni sami sebi bore sa autizmom jako su dugi, nekada beskrajni. 

Centar za autizam u Tuzli koštaće 300 000 KM. 

U 2018. godini, primjerice, na službena vozila u Bosni i Hercegovini potrošeno je od 93 miliona maraka ili 310 centara za autizam. Jedan centar za autizam tako košta 4 ili 5 “pristojnih” službenih automobila u kojima se voze oni koje jednostavno nije briga. 

Umjesto zaključka, po ko zna koji put postavljeno pitanje: Da li ih je stid?

 

Autor: Denis Čarkadžić

 

 

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog