Svijet

Trampov tim odbrane: ''Vrijeme je da se ovo završi''

Usred nesigurnosti oko pitanja da li će pozvati svjedoke na suđenju o opozivu predsjednika Donalda Trampa u Senatu, njegov pravni tim završio je sa uvodnim riječima juče, apelacijom za brzu oslobađajuću presudu.

Govoreći ‘’vrijeme je da se ovo završi’’, Trampovi advokati su odbacili eksplozivne navode bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbijednost Džona Boltona o Trampovom ponašanju i optužili Demokrate za pokušaj miješanja u Trampovu kandidaturu za reizbor u novembru, prenosi Rojters.

Nakon toga, Republikanci su se sastali iza zatvorenih vrata kako bi diskutovali o pozivanju svjedoka, uključujući i Boltona, međutim nakon sastanka izjavili su da nije bilo odluke o tom pitanju. Četiri Republikanca, zajedno sa 47 Demokrata i nezavisnih, je potrebno za izglasavanje odluke o izvođenju svjedoka.

Lider većine u Senatu, Mič Mekonel rekao je senatorima na sastanku da trenutno nema dovoljan broj glasova da blokira Demokrate u namjeri da pozovu svjedoke na suđenju, jer su n eki Republikanci ostali neopredijeljeni, navelo je nekoliko medija.

‘’Čuli smo dovoljno i vrijeme je da izađemo na konačno glasanje o presudi’’ predstavlja konsenzus koji je postignut na sastanku, izjavio je Republikanski senator Džon Baroso. Međutim, drugi Republikanci su rekli da je prebrojavanje glasova bilo nejasno i da odluka neće biti donijeta do petka. 

Republikanski senator Kevin Kramer, konzervativni branilac Trampa koji se protivi svjedocima, rekao je da su Republikanci ‘’uglavnom ujedinjeni’’ protiv svjedoka, ali je dodao: ‘’Prilično sam siguran da to nije jednoglasno. Ali ne znam koji su to brojevi.’’ 

Trampov pravni tim nastojao je umanjiti važnost Boltonovog neobjavljenog rukopisa knjige koji opisuje Truampovu centralnu ulogu u kampanji pritiska, namijenjenoj Ukrajini da istraži Džo Bajdena, vodećeg kandidata za demokratsku nominaciju koji će se suočiti s Trampom na ovogodišnjim izborima.

‘’Ne možete opozvati predsjednika na osnovu neutemeljene optužbe’’, rekao je Senatu Trampov lični advokat Džej Sekulov. 

Dom predvođen demokratskim parlamentom 18. decembra uveo je Trumpa pod optužbom za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa proistekao iz njegovog zahteva da Ukrajina istraži Bidena, bivšeg potpredsednika, postavljajući pozornicu za suđenje kako bi se utvrdilo da li bi trebalo da bude smijenjen sa funkcije . Republikanski kontrolirani Senat gotovo je siguran da će osloboditi Trumpa, koji je postupak za zabranu oslikavao kao pokušaj demokrata da otruje njegov reizbor.

‘’OZBILJNA I TRAJNA ŠTETA’’

‘’Preinačenje prošlih izbora i ogromno uplitanje u predstojeće, nanijeli bi ozbiljnu i trajnu štetu narodu Sjedinjenih Država i našoj velikoj državi. Senat ne može dozvoliti da se to dogodi’’, rekao je Senatu advokat Bijele kuće, Pat Sipolone.

‘’Vrijeme je da se ovo završi, ovdje i sada’’, rekao je.

Kada se senatori ponovo okupe danas, započeće dva dana pitanja advokatima koji zastupaju Trampa i za sedam Demokrata Predstavničkog doma koji su bili tužioci. To bi glasanje za svjedoke ostavilo za petak.

‘’OPOZIV NIJE IGRA PUŠTANJA INFORMACIJA’’

Sekulov je rekao senatorima da opoziv ‘’nije igra puštanja informacija i rukopisa nepoznatog porijekla. To je nažalost politika.’’

Neki republikanski senatori koji se protive pozivanju svjedoka predložili su da se Boltonov rukopis stavi na raspolaganje senatorima na uvid kao povjerljivi materijal, ideja koju je odbacio vodeći Demokrata u Senatu, Čak Šumer.

‘’Kakav apsurdan prijedlog. To je knjiga.’’, rekao je Šumer novinarima o prijedlogu, kojeg su iznijeli republikanski senatori Lindzi Grejam i Džejms Langford, rekavši da nema potrebe da rukopis bude pregledan kao povjerljiv materijal, ‘’osim ako nešto želite da sakrijete’’.

Langford je pozvao Boltona da govori javno van suđenja.

Šumer je kritikovao Trampov pravni tim zbog toga što je tokom iznošenja svojih argumenata Senatu, izjavljivao da ne postoji svjedočenje koje bi preciziralo zloupotrebu vlasti od strane Trampa, ‘’kad znamo da Džon Bolton ima dokaze i spreman je svjedočiti’’.

Šumer je uputio novi apel četvorici republikanskih senatora - broju potrebnom za većinu - da se pridruže Demokratama u glasanju za pozivanje svjedoka. Šumer je takođe nagovijestio da će Demokrate odbiti svaki napor pri takozvanoj razmjeni svjedoka sa Republikancima.

‘’Republikanci mogu da pozovu koga žele. Imaju tu mogućnost. Oni imaju većinu’’, rekao je Šumer.

 

Frontal/D.M.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog