Republika Srpska

Zvanično otvoren pogon fabrike Jumko u Drvaru

Srpska firma iz Vranja Jumko, koja se bavi proizvodnjom tekstila u Drvaru je svečano otvorila svoj pogon u prisustvu predsjednika Srbije koji je poručio da će se Srbija boriti da Srbima u BiH bude još bolje.

"Nadam se da ćete sada malo bolje da živite, jer imate u porodici još jednu platu. Borićemo se da vam bude još bolje", rekao je Vučić u razgovoru sa radnicama, od kojih su neke dobile posao prvi put poslije više od 20 godina.

Vučić je u razgovoru saznao da će radnicama biti povećane plate kada budu završile obuku i naglasio da je to veoma važno za opstanak Srba u Drvaru. Predsjedniku je tokom obilaska rečeno se u toj fabrici izrađuje 20.000 uniformi za radnike EPS-a. U tom pogonu je prije nekoliko nedjelja 80 žena na plaćenoj obuci već počelo sa proizvodnjom, a do kraja januara planirano je da bude zaposleno još dvadesetak radnika.

Predsjednik je rekao da je beskrajno srećan što je u Drvaru i zahvalio se okupljenima što su po kiši došli da ga sačekaju.

"Prebacili smo 925.000 na račun Drvara, otvorili smo malu fabriku, biće i bolje i veće. Obnovićemo Dom zdravlja, pomoći ćemo i oko plata i primanja. Ponosan sam i srećan što sam danas ovdje", rekao je predsjednik i dodao da na Srbiju uvijek mogu da računaju, onoliko "koliko znamo da je Drvar uz Srbiju i koliko Drvar voli Srbiju".

Podrška Srbije u privrednom razvoju Drvara dogovorena je u septembru 2019. godine prilikom posjete predsjednika Srbije. Uz podršku Vlade Srbije u rekonstruisanom prostoru nekadašnje pekare sada 80 Jumkovih radnika proizvodi mantile, a najavljena je i proizvodnja radnih odjela.

Drvar, u kome su većina žitelja Srbi, nalazi se u Federaciji BIH, a opisuje se i kao grad povratnika kojima će nova fabrika dati priliku da obezbjede egzistenciju i nadu za opstanak. Od posebnog značaja za Drvarčane je što će 90 odsto zaposlenih biti žene, a svi novozaposleni radnici proćiće obuku u trajanju od tri do šest mjeseci.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić ranije je Tanjugu izjavila da otvaranje pogona vranjske fabrike Jumko u Drvaru uliva nadu i povjerenje Srbima za opstanak u toj povratničkoj opštini, ženama koje u njoj rade daje mogućnost da konačno ostvare radni odnos i doprinesu kućnom budžetu, a opštini da ubrza ekonomski razvoj.

"Značaj ove fabrike je izuzetan prvenstveno za žene koje su trenutno zaposlene u njoj, a indirektno je veliki značaj i za opštinu s obzirom da Drvar spada u red najnerazvijenijih opština na područuju Federacije BiH. Tako da u jednom danu otvoriti 100 radnih mjesta u ovakvim prilikama je regionalna vijest", istakla je Runić.

Za pomoć razvoju Drvara Vlada Srbije opredijelila je iznos od milion evra, a deo tih sredstava uložen je i u uređenje poslove zone Mlin, gde je Jumko trenutno smješten.

 

Izvor: b92
Foto: mondo.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog