Svijet

Plovila EU neće više imati pristup britanskim ribolovnim vodama

Automatsko pravo brodova EU na ribolov u britanskim vodama, u skladu sa Zajedničkom ribarstvenom politikom EU, trebalo bi završiti prema Zakonu o ribarstvu, koji je danas predstavljen u parlamentu.

Kako prenosi Gardijan, biće uvedene mjere za osiguranje održivog ribolova i „klimatski pametnog“ ribolova u vodama Velike Britanije, što je dodano u odnosu na prethodnu verziju zakona. Ovo je u skladu s vladinim obvezama za zaštitu okoliša i odredbama za pružanje finansijske podrške ribarskim zajednicama.

Ali, učesnici kampanje su rekli da je zakonu nedostajalo obećanje ministara da zaštite zalihu ribe koja se smanjuje, te da sadrži previše rupa.

Pristup vodama Velike Britanije vjerojatno će biti ključni pregovarački adut u pregovorima sa EU oko novog trgovinskog sporazuma. Nekoliko evropskih političara i zvaničnika jasno je stavilo do znanja kako britanski pristup unosnim tržištima finansijskih usluga EU treba zavisiti o zadržavanju pristupa evropskim ribolovnim flotama vodama Velike Britanije.

Ribarska flota Velike Britanije zapošljava oko 11.000 ljudi, a udio u nacionalnoj ekonomiji je vrijedan nešto manje od milijardu funti.Međutim, ribolov je postao veliko pitanje tokom referendumske kampanje. Zahvaljujući ustupcima koje su davale uzastopne britanske vlade od 1970-ih, države članice EU uzimaju mnogo veći udio ribe u vodama Velike Britanije od nacionalne flote.

Tereza Viliers, sekretar za zaštitu okoliša, rekla je: ''Ovaj novi zakon vraća kontrolu nad našim vodama, omogućavajući Velikoj Britaniji stvaranje održive, profitabilne ribarske industrije za naše obalne zajednice, istovremeno osiguravajući dugoročno zdravlje britanskog ribarstva. Jedna od najvažnijih prednosti Bregzita je napuštanje neuspjelih zajedničkih ribarskih politika EU. To znači da možemo stvoriti pravedniji sistem."

Beri Deas, izvršni direktor Nacionalne federacije ribarskih organizacija, rekao je: "Nove odredbe zakona znače da će Velika Britanija uzeti u obzir uticaje klimatskih promjena na svoje ribarstvo, sa ciljem da nas usmjeri ka "klimatski pametnom" ribolovu.''

Međutim, učesnici kampanje su zabrinuti kako bi ministri mogli nastojati umanjiti vladine obveze u pogledu održivog ribolova. Pozvali su na veću transparentnost oko toga hoće li se dodijeliti veće kvote manjim brodovima, koji su održiviji od većih brodova, te pozvali vladu da uvede kamere na plovila kako bi se osiguralo da se poštuju održivi postupci, poput praćenja da li plovila odbacuju ribu.

Patrik Kiloran, iz kompanije ''Greener UK'', rekao je: ''Ovaj [prijedlog zakona] će funkcionisati samo ako vlada zatvori rupe u posljednjem prijedlogu zakona kojim su ministri dozvolili prekoračenje ribolovnih ograničenja. Fokus koji možemo očekivati na prava i pristup u narednih nekoliko mjeseci mora se uskladiti sa više detalja o tome kako će vlada zapravo osigurati održivi ribolov."

Sara Denman, advokat za zaštitu okoliša iz Velike Britanije u ''ClientEarth'', rekla je: "Prijedlog zakona je daleko više od predizbornog obećanja vlade kojim osiguravaju održivo ribarstvo. Jasan zahtjev za postavljanjem održivih ribolovnih ograničenja od vitalnog je značaja za zaštitu riblje populacije i rad na obnavljanju okeana, ali to izostaje iz prijedloga zakona [i] ključnih mjera očuvanja pre-eksploatisanih ribnih vrsta, koje će biti uklonjene nakon što Velika Britanija napusti EU, a koje neće biti zamijenjene u prijedlogu zakona."

Ona je rekla da će pregovori sa EU biti "važan test kako bi se vidjelo da li je vlada ozbiljna u pogledu upravljanja održivim ribolovom u korist ekosistema mora i priobalnih zajednica".

 

Frontal/D.M.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog