Muzika i film

Крај једне ере – посљедњи живи наступ „Битлса“ (ВИДЕО)

Упркос томе што се не би могла назвати концертом, 42-минутна свирка „Битлса“ на крову у центру Лондона, у историји популарне музике забиљежена је крупним словима као посљедњи живи наступ легендарне ливерпулске четворке. Ево најважнијих ствари које треба да знате о концерту „Буба“ одржаном 30. јануара 1969. године.

Прозори су се затресли на зградама у Улици Севил роу у центру Лондона. Подови су почели да подрхтавају. „Бука“ која је допирала са крова сједишта „Епл кора“, смјештеног у четвороспратници у броју три, мијешала се са сиренама аутомобила који нису могли да мрдну због масе која се увећавала из минута у минут.

Иако то тада нико није знао, па ни сами „Битлси“, у питању је био последњи живи наступ најутицајније групе свих времена. 

„Битлси“ су 1965. године одлучили да више не иду на турнеје већ да рад наставе искључиво у студију. Умало да се предомисле и чувени концерт на крову одржали су готово спонтано усред планова о наступима под називом Get Back sessions. 

Наступ је почео у подне. Публику су махом чинили запослени из оближњих пословних зграда који су били на паузи за ручак. Концерт се пратио што са улице, што са кровова и прозора сусједних зграда – гдје се ко затекао. 

Фантастичној четворки - Џону Ленону, Полу Макартнију, Џорџу Харисону и Рингу Стару, на крову се придружио клавијатуриста Били Престон. 

Наступ је требало да траје 21, али је продужен на 42 минута. Изведене су пјесме Get Back (три пута), Don't Let Me Down (два пута), I've Got a Feeling (два пута) и по једанпут One After 909 и Dig a Pony. 

Будући да је екипа документарног филма Let It Be већ неко вријеме пратила рад на новом албуму групе, наступ је снимљен и то из неколико углова. Због вјетровитог лондонског времена, осјетљиви студијски микрофони морали су да буду обавијени женским најлон чарапама. Филм и истоимени албум објављени су 1970. године. 

Наступ је прекинула полиција због саобраћајног хаоса и буке. Будући да је полицијска станица у Улици Севил роу број 27 (то јест, само десетак зграда поред) могла је да реагује много раније. Зашто није остала је мистерија до данас. 

Већ у септембру 1969. године „Битлси“ су се незванично, али дефинитивно разишли. Крајем септембра објавили су 11. студијски албум Abbey Road. Након тога објављен је и 12. и посљедњи студијски албум групе Let It Be, као и неколико компилација и специјалних издања.

 

Извор: РТС

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog