Intervju

Dimitrije Levajac, banjalučanin koji je stonotenisku reprezentaciju Srbije odveo na OI u Tokijo: Želja mi je da zaigram u Njemačkoj!

Muška stonoteniska reprezentacija Srbije plasirala se na Olimpijske igre u Tokiju, pošto je u odlučujućem meču kvalifikacionog turnira u Portugalu, priredila senzaciju savladavši Hongkong sa 3:2. Srbija je izborila prvi plasman na OI, a za to je zaslužan mladi banjalučanin Dimitrije Levajac.

Dimitrije je rođen u Banjaluci, a od 2008. godine sa porodicom živi u Moskvi. Trenutno igra za zrenjaninski Banat, a u intervjuu za Frontal govori o postignutom uspjehu, svojoj karijeri ali i o budućim planovima.


FRONTAL: Zahvaljujući tebi muška stonoteniska reprezentacija Srbije doživjela je istorijski uspjeh i obezbijedila odlazak na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Kakav je osjećaj biti heroj srpskog sporta ali i nacije, kako se ovih dana piše o tebi u medijima?

LEVAJAC: Osećaj je bio neopisiv, bio sam na sedmom nebu od sreće. Svakako da taj poslednji meč koji nam je doneo prolaz na Olimpijske Igre pamtiću do kraja zivota. Ima baš dosta tekstova objavljenih po medijima i mislim da smo konačno probili tu medijsku blokadu što mi je posebno drago, jer je stoni tenis vrlo neispraćen sport što se tiče toga. Meni bi najdraže bilo da što više male dece počne da trenira ovaj predivan sport. Mislim da bi to bila najveća pobeda od svega za mene.

FRONTAL: Ti si 397. igrač svijeta a pobijedio si Čun Ting Vonga koji je 19. igrač svijeta. Da li si očekivao ovakav ishod i koliko ti to daje trenutno vjetar u leđa za neke nove uspjehe u karijeri?

LEVAJAC: Pa naravno da u takvoj situaciji malo ko je očekivao takvu pobedu od mene i ja sam moram priznati nisam to očekivao. Ali uspeo sam da ne razmišljam ko je sa druge strane stola i skoncetrišem se samo na sebe i svoju igru. Takva pobeda mi daje jos veću volju i želju za treningom i povećava mi apetite, ali treba ostati pribran i nastaviti vredno trenirati.

FRONTAL: Trenutno igraš za zrenjaninski Banat i aktuelni si prvak Srbije. Koji je to uspjeh koji bi posebno izdvojio i za koji klub bi volio da igraš u budućnosti?

LEVAJAC: Da, u Zrenjaninu sam već dve i po godine. I mislim da mi je to bio jedan od ključnih trenutaka u mojoj karijeri. Naravno pored ovog uspeha izdvojio bih i titulu državnog prvaka u martu prošle godine. Iskreno nemam neki određeni klub ali velika želja mi je da zaigram u Nemačkoj u Bundesligi.

FRONTAL: Kada si počeo da treniraš stoni tenis i odakle ljubav baš prema tom sportu?

LEVAJAC: Stoni tenis sam počeo da treniram u Rusiji tako što mi je očni lekar posavetovao da bi to bilo dobro za moj vid. I nekako taj moj prvi trener, Vladimir Borisovic Sij, je probudio ogromnu ljubav prema tom sportu u meni. On je bio glavni tako reći "krivac" za ovo što se sad dešava.

FRONTAL: Kako je izgledao tvoj stonoteniski put od tog dana pa do danas?

LEVAJAC: Kao što sam već rekao počeo sam da treniram stoni tenis u Rusiji i tamo sam promenio dva kluba iz razloga što sam ovaj prvi klub gde sam trenirao već bio prerastao tad u tom trenutku i u dogovoru sa Vladimirom Borisovicem odlučio da pređem na bolje mesto za trening. Na tom novom mestu (Krilatskoje je naziv kluba) sam trenirao kod poznatih moskovskih trenera Julije Vladimirovne Sevcove i Andreja Petrovica Serova. S obzirom da sam bio stranac oni su me u tom klubu izuzetno dobro prihvatili. I evo poslednja moja neka etapa za sad jeste Zrenjanin gde treniram poslednje dve i po godine pod rukovodstvom Dragana Klajića i Žarka Zakica. Nadam se da ću uspeti da u narednom periodu nastavim svoju karijeru u inostranstvu.

FRONTAL: Koliko je taktika, a koliko fizička spremnost bitna u stonom tenisu? Zapravo koliko je stoni tenis zahtjevan sport?

LEVAJAC: Naizgled stoni tenis nije nesto zahtevan sport ali to nije tako kako se čini na prvi pogled. To je kompleksan sport gde rade svi mišici tela i da bi se uspelo nešto uraditi na visokom nivou sportista mora biti izuzetno fizički spreman. Naravno da pored fizičke spreme tu ima dosta nekih raznih faktora koji utiču na razvoj igrača, a to su tehnika, raspoznavanje rotacija, taktika i naravno sposobnost za brzo donošenje odluka. Taktika je kao i u svakom sportu tako i u stonom tenisu tu presudna za neki dobar uspeh. Ali nije ista taktika za svakog igrača. Znači za svakog pojedinca se treba pripremati na poseban način.

FRONTAL: Šta očekuješ od stonoteniske reprezentacije Srbije na OI ovog ljeta?

LEVAJAC: Ne mogu reći da na OI imamo neke prevelike ambicije ili apetite, ali mislim da se treba što bolje spremiti i ići korak po korak. Loptica je okrugla što se već pokazalo na ovim kvalifikacijama.

 
Autor: Danka Savić
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog