Vijesti

Drakulić: Obilježavanje 78 godina od stradanja Srba od ustaša

U Drakuliću kod Banjaluke danas će biti obilježeno 78 godina od stradanja Srba od ustaša u naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i u rudniku Rakovac.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite najavljeno je da će obilježavanju prisustvovati ministar Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obilježavanju će prisustvovati i delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske koju će činiti poslanici Saša Popović, Draško Stanivuković i Goran Selak, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija, a pomen ubijenim civilima u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice, nakon kojeg će biti položeni vijenci i cvijeće.

Parastos ubijenim Srbima biće služen u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija, a za 13.00 časova je planirano obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac za samo jedan dan ubile 2.315 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete.

 

Izvor: rtrs
Blog