Politika

Dodik: MAP nije aktiviran i BiH neće učiniti nijedan integrativni korak ka NATO!

Program reformi BiH ponovo je ključna tema dnevne politike u Republici Srpskoj.

Dok iz PDP-a još jednom tvrde da je taj dokument zapravo MAP koji je, kao takav prihvatio i NATO, iz SNSD-a ponovo stav da opozicija u Srpskoj obmanjuje javnost i to, kažu, potpuno lažnim i neprovjerenim informacijama.

Na nove iskre između vlasti i opozicije u Srpskoj reagovao je i srpski član Predsjedništva, koji kaže – da BiH neće u NATO, bez volje srpskog naroda, potvrdio je čak i Bakir Izetbegović.

Nova vlast na nivou BiH nema viziju i energiju, BiH će teško dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji do maja, a narod Republike Srpske je obmanut, jer Program reformi jeste MAP. Sve to tvrdi potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

- Očigledno je, PDP želi da se to konstatuje, da javnost za da je BiH u MAP-u. Tačno, bez prejudiciranja članstva, ali očigledno je ovaj narod bio slagan - rekao je Crnadak.

Uporište za stav o Programu reformi Crnadak vidi u objavi na zvaničnoj stranici NATO-a gdje stoji da BiH teži ka članstvu u NATO-u te da je pozvana da aktivira MAP još 2010, ali i da aktivacija MAP-a ne podrazumijeva članstvo. Da MAP nije ni aktiviran, i da BiH neće učiniti nijedan integrativni korak ka NATO-u tvrdi srpski član Predsjedništva BiH.

- Sami Bošnjaci govore u liku Bakira Izetbegovića da nema učlanjenja i puta u NATO, ako na to ne pristanu Srbi. Pa to je rekao prije nekoliko dana. Vjerovatno je uvjeren u to jer ima jasan stav sa naše strane. Nije to govorio dok su Ivanić i Šarović sjedili tamo - naveo je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD.

Tvrdnje da je BiH aktivirala MAP predstavljaju obmanu javnosti stav je portparola SNSD-a Radovana Kovačevića. Program reformi je kaže dokument u kojem po prvi put ne piše da BiH teži ka članstvu u toj alijansi.

Podsjetimo, Program reformi Predsjedništvo je usvojilo 19. novembra i tako odblokiralo proces formiranja Savjeta ministara.

Da je taj dokument u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti republički parlament je zaključio na posebnoj sjednici održanoj 23. decembra prošle godine.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog