Region

Odluka Ustavnog suda: Gej parovi u Hrvatskoj mogu da usvajaju djecu

Istopolni parovi moći će da usvoje djecu, odlučio je danas Ustavni sud Hrvatske poslije niza zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o usvajanju i zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uslovima omoguće učestvovanje u “javnoj usluzi usvajanja”.

Takav zaključak Ustavni sud je donio razmatrajući predloge za ocjenu ustavnosti tri članka Zakona o usvajanju, za koje je niz stranaka, udruženja i pojedinaca tvrdilo da diskriminišu istopolne partnere, prenio je RSE. Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za ukidanje osporavanih članova Zakona, ali je utvrdio da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena („prećutana“) određena društvena grupa „proizvode generalne diskriminatorske učinke prema istopolno orijentisanim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo“.

Kako je u odluci istaknuto, Zakon u cjelini ima legitiman cilj, a to je zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba i da u tom pogledu nije u nesaglasnosti s Ustavom. Ustavni sud je ocijenio da diskriminatorske posljedice nije moguće otkloniti odnosno nadoknaditi intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona.

„Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge usvajanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika usvojiteljstva. Stoga Ustavni sud nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu saglasnosti s Ustavom osporenih članova Zakona o usvoiteljstvu“.

Ustavni sud je, međutim, istakao da su „sudovi odnosno druga nadležna tijela koja u rješavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obavezama građana dužni da tumače i primjenjuju zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom i da odluke donose na osnovu Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava“.

 

Izvor: Danas.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog