Region

Никад више народа у литијама у Никшићу и Даниловграду (ФОТО)

Хиљаде вјерника учестовало је у литијама и на молебанима који су служени у градовима широм Црне Горе, а према процјенама свештенства, никад више народа као синоћ није било у Никшићу и Даниловграду.

Молебаном у никшићком Саборном храму Светог Василија Острошког и свечаном литијом поново су вјерници исказали незадовољство Законом о слободи вјероисповијести.

Протојереј ставрофор Борис Брајовић рекао је да су литије и љубав ових дана освијетлили Црну Гору да би је "обновили, препородили и испунили сваким благословом".

Он је истакао да "топлина погледа на људима на литијама најбоље говори да се осјећа присуство онога који је сишао са небеских литица да би сабрао народ на улицама".

"То је ноћас Црна Гора, улице и тргови људског лица које је обасјано оном радошћу сусрета човјека и Господа", додао је Брајовић.


Након молебана у цркви Свете Текле у Даниловграду, улицама је кренула литија предвођена локалним свештенством, монаштвом и протосинђелом Сергејем.


Парох Жељко Ћалић рекао је да Црква не чини ништа тајно, већ јавно, као што су и вечерас јавно на Тргу, те истакао да су у литијама људи различитих вјера који не осјећају никакву разлику.

"Захваљујемо се, као црква Божја, најприје муслиманима који су изашли са нама и подржали нас", рекао је отац Жељко.


Према процјенама Митрополије црногорско приморске, на молебанима и у литијама широм Црне Горе и вечерас је било око 200.000 вјерујућег народа, што говори да и поред дугог трајања, већ шесту седмица, ови вјерски обреди не губе на масовности.

По благослову Епархијског савјета Српске православне цркве у Црној Гори, молебани Богородици и молитвене литије организују се од Божића два пута седмично, четвртком и недјељом.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog