Republika Srpska

Velike investicije spas za građevinarstvo

Obim posla u građevinarstvu u Srpskoj u četvrtom kvartalu prošle godine bio je manji za 4,5 odsto u odnosu na isti period 2018. a među razlozima za taj pad, između ostalog, je i nedostatak kvalifikovanih radnika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj je obim posla u visokogradnji u posljednja tri mjeseca prošle godine u odnosu na isti period 2018. godine bio manji za 7,9 odsto, dok se u niskogradnji bilježi pad za dva odsto.

Sekretar Udruženja građevinarstva pri Privrednoj komori RS Mile Petrović kaže da se, uvažavajući ukupne trendove, stanje u sektoru građevinarstva RS ne može ocijeniti potpuno zadovoljavajućim, te da bez otvaranja velikih javnih investicija ne treba očekivati velike pomake.

– Ovo je sektor koji pokreće i druge grane privrede te je zbog toga veoma značajan rast sektora građevinarstva. Ono što je važno napomenuti jeste činjenica da je građevinski sektor u fazi ekspanzije posebno u oblasti stanogradnje, što rezultira povećanjem broja novih stanova – kazao je Petrović.

Dodao je da trend pada vrijednosti izvršenih radova u građevinarstvu  leži u činjenici da je u prethodnom periodu bio aktuelan veći broj infrastrukturnih projekata koji su znatno uticali na vrijednost izvedenih građevinskih radova u prošloj godini.

– Ograničavajući faktor razvoja građevinarstva je činjenica da je sve manji broj kvalifikovanih radnika koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima u oblasti građevinarstva. Sve je manje i mladih koje ova vrsta posla zanima da bi mogli preuzeti znanje od “starijih” radnika a koji su pred zalaskom karijere – kaže Petrović.

Domaća preduzeća, ističe on, imaju ogroman problem sa nedostatkom stručne radne snage i vrlo je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom periodu popraviti, iako u sektoru građevinarstva stalno dolazi do povećanja radničkih zarada.

– Jedan od načina prevazilaženja ovog problema je prekvalifikacija zanimanja nepotrebnih tržištu rada u zanimanja za koja privreda ima potrebu, dakle programima osposobljavanja odraslih. Potrebu rješavanja ovog problema prepoznala je i Privredna komora RS, koja je formirala Edukativni centar – naglasio je Petrović.

Direktor laktaške firme “Marković invest – RM” Rade Marković kaže da je zadovoljan obimom posla, te da njegovo preduzeće nije osjetilo ni u jednom momentu krizu.

– Punim kapacitetom radimo non-stop osim u januaru, kada sam radnicima dao slobodno zbog praznika. Ove godine očekujemo još više posla, zbog čega stalno primam nove radnike – kazao je Marković.

Obimom posla u prošloj godini zadovoljan je i vlasnik preduzeća “Darko komerc” Darko Sikimić koji kaže da ove očekuje još više posla.

– S obzirom na to da se bavimo proizvodnjom i prodajom betona sa sigurnošću mogu da tvrdim da je posla bilo. A ako se po jutru dan poznaje, onda će ova godina biti još bolja što se tiče građevinarstva – kazao je Sikimić.

Proizvodnja u građevinarstvu prošle godine u poređenju sa 2018. 

KVARTAL       PAD

prvi            – 2,9%

drugi          – 6,6%

treći           – 8,6%

četvrti        – 4,5%

 

Izvor: capital.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog