Vijesti

Odluka Ustavnog suda BiH proizvod nametnutog zakona i izmišljene nadležnosti

Ne damo teritoriju i nema tog suda koji će antiustavnim odlukama oteti imovinu i ukinuti Republiku Srpsku. Ovo su jednoglasne poruke srpske političke i javne scene, upućene onima koji pokušavaju da uklone najmlađu srpsku Republiku.

"Odluka Ustavnog suda BiH proizvod je nametnutog zakona visokog predstavnika od 2007. godine i izmišljene nadležnosti BiH na osnovu njenog međunarodnog pravnog kontiuniteta od prije Dejtona, ni jedan od tih argumenata ne stoji", izjavio je za RTRS profesor ustavnog prava Radomir Lukić.

Lukić je istakao da nema legalnog načina da se ospori odluka, ali postoji osnov za poništavanje prenosa nadležnosti koji je kao mogućnost naveo srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, a to je činjenica da su izvršeni pod prinudom.

"Izvlačenje nadležnosti BiH za uređivanje onoga što je prije bila državna svojina, a to je inače jedna sporna kategorija, iz Člana 1 Tačka 1 je dosta sporno. Iz pitanja državnog pravnog kontinuiteta ne se mogu izvlačiti nadležnosti BiH, jer nema unutrašnji ustavno-pravni kontinuitet nego diskontinuitet koji je uzrokovan revolucionarnim promjenama", objasnio je profesor Lukić.

Govoreći o problemu takozvane javne svojine, profesor Lukić je naglasio da je to i inače veliki problem u pravnoj teoriji i praksi.

Naročito je, kaže, bio komplikovan u bivšoj Јugoslaviji gdje su javna dobra bile ceste, ulice, trgovi i slično, a opšta dobra prirodna bogatstva, zemljišta i poljoprivredna zemljišta.

Naglasio je da kada je došlo do unutrašnje transformacije BiH, onda je došlo i do transformacije svega što se tiče tih vrsta svojine.

"Tako da sve što je na teritoriji jednog entiteta pripada, naravno, tom entitetu i ulazi u njegovu normativnu nadležnost, a BiH i zajednički organi to ne mogu da imaju. Јedino bi se moglo postaviti pitanje za neke oblike takve svojine ako se radi o obavljanju poslova koji su od zajedničkog interesa dodijeljeni BiH. Poljoprivredno zemljište, što je predmet u ovom slučaju, to nikako ne može da bude", zaključio je profesor Lukić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić kazao je da je cilj izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu bio rješavaje statusa poljoprivrednog zemljišta u Republici Srpskoj koje je nekada bilo tretirano kao društvena svojina.

Istakao je da je iznenađen odlukom Ustavnog suda, kojom je zabranjeno upisivanje svojine nad tim zemljištem na Republiku Srpsku, rekavši da za to ne postoje pravni argumenti, jer je pitanje poljoprivrede i poljoprivrednog zemljišta, prema Ustavu BiH, u nadležnosti entiteta.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog