Gluten koristimo skoro svakodnevno, svjesno ili nesvjesno. S obzirom na to koda se nalazi u žitaricama, a ponekad ga možemo pronaći čak i gdje ne bi pretpostavili, život osoba koje vode borbu sa glutenom nije najjednostavniji. Banjalučanin Zoran Škorić odlučio je da podijeli svoje iskustvo i pomogne sugrađanima.
– Imao problem sa glutenom tri. četiri godine. Bezglutensku hranu sam nabavljao u Beču, a onda smo supruga i ja došli na ideju da otvorimo pekaru u Banjaluci i pomognemo ljudima koji imaju problema sa alergijom na gluten – priča Škorić.
Iako su izgledom skoro u potpunosti identični sa ostalim pecivima, priprema peciva bez glutena iziskuje veći napor. Ipak, izbor ovih peciva je veliki.
– Velika je potražnja u zadnje vrijeme za toplim doručkom i obrocima za ponijeti, pa smo u proizvodnju uveli burek, krompirušu, salate, sendviče… – kaže Škorić.
Struka apeluje da je rana dijagnoza zlatna formula, ali i upozoravaju da potpuno izbacivanje glutena iz ishrane bez konsultacije ljekara i prave dijagnoze može da izazove različite poteškoće.
Izvor: rtrs.tv

