Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Pokajanje jednog autošoviniste

Draga Republiko Srpska oprosti,

Vikend sam proveo u Sarajevu, da da tom Sarajevu. I ne samo da sam bio u tom Sarajevu već sam bio i na koncertu Đorđa Balaševića, dobrovoljno.

Naravno, da znam za uredbu Ministarstva prosvjete i kulture da se moramo prijaviti kada idemo na javne skupove u Federaciju BiH, pa to i činim. Išao sam o svom trošku i tokom mog boravka u Sarajevu jeo sam kao pojedinac, hodao sam kao pojedinac, trošio pare kao pojedinac, slušao Balaševića i njihao se u ritmu njegove muzike kao pojedinac i sve što sam rekao bilo je lični stav.

Kao što vidiš Republiko Srpska ja sam pošten autošovinista, samo da se zna.

Što se tiče samog Balaševića mogu ti reći da je postao mnogo sofisticiran i opasan. Nije to onaj Balašević iz doba Miloševića kada se išlo đonom, sada je sve to u rukavicama ili što bi naši analitičari (Ćeranić, Galijašević, Karganović i ostali) kazali hibridno i subliminalno. Recimo kada pjeva „Lepu protinu kći“ to zvuči tako kao da opisuje popa Crnogorske pravoslavne crkve, a ne ove naše.

Što se tiče samog repertoara moram ti reći Republiko Srpska da je bio pravi separatistički, nekako previše vojvođanski. Čak je doveo i one njihove tamburaše koji su sve to još više potencirali.

Naravno da je pričao između pjesama, pa po tome je i poznat. Prizno je da nikada nije svirao na Kosovu, ni u Rusiji i da mu to baš nešto i ne pada teško, ali mu je zato Zagreb baš prirastao srcu. Nekoliko puta je rekao da su Splićanke najljepše žene i da mora napisati neku pjesmu o Makarskoj. Onda se pohvalio, na mikrofon, kako je izbjegao mobilizaciju 90 i neke i bio je silno ponosan na to. Takođe, je demantovao da je pjesma „Ne lomite mi bagrenje“ napisana zbog stradanja Srba na Kosovu, već da je to jedna od mnogih njegovih ljubavnih pjesama. Onda je svoje stihove prevodio na ijekavicu, čime je valjda htio pokazati da govorimo jednim, a ne srpskim jezikom kako mi tvrdimo.

Svi su aplaudirali, pa sam aplaudirao i ja.

Nas nije spominjao, ni Srbe, ni Republiku Srpsku jednostavno nas je ignorisao i našu konstitutivnost, što nesumljivo ukazuje da se radi o bosanskom unitaristi. Spomenuo je samo Banjaluku i to u stihu

O, dobra noć, Banja Luko  ne, ne dolazim  samo prolazim  nismo se videli dugo.

Čime nas je još jednom ponizio i pokazao koliko poštuje naš grad i naše ljude.

Eto Republiko Srpska da znaš gdje sam bio i šta sam radio za vikend.

Ne tražim oprost, ne tražim ni razumijevanje za moje postupke Republiko Srpska, ali imaj na umu sljedeće:

  • Benzin sam sipao u Republici Srpskoj,
  • Potrošio sam na autoput kroz Republiku Srpsku 13 KM, znači maksimalnu cifru.
  • Jeo i pio sam u Republici Srpskoj
  • Kada sam vozio kroz Republiku Srpsku vozio sam polako i pažljivo, čim sam ušao u Federaciju BiH divljao sam na putu kao Dodik u Hrvatskoj,

Znači ni marke nisam ostavio Bošnjacima i Hrvatima, ako to nije patriotizam, šta je?

Ipak ima nešto što sam zgriješio, istina sa ženom, ali ipak je grijeh. Imali smo seks ali ne radi produženja vrste, kako to nalaže sveta pravolsavna crkva, već nako iz čistog zadovoljstva.

Praštaj Republiko Srpska i zaboravi ako možeš.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog