Данијел Михић

Гдје је одговорност оних који уређују друштвену климу и воде народ?

Синоћ су се ствари погоршале и можемо само да жалимо онај поштени дио полиције, онај који не шутира жене на земљи и не брља у истрагама, њих барем половину, који стоје између двије ватре са кнедлом у грлу, са овлаштењима да забране скуп са (убудуће) што мање силе а тај скуп је све већи, има све веће захтјеве и у заносу прилази све више зградама најважнијих институција.

Сада је јасно колико се прецијенио онај који је наредио да се људи силом отјерају са трга, ако је мислио да је погодан тренутак да се срце и све у и око њега просто саструже као жвака, жестоко се зезнуо отворивши у потпуности рану града која је накарадно али ипак све више, барем привидно зарастала.

Ако је разлог био, између осталог и прослава Нове године, ове ће се баш наславити! О имиџу града, Словенцима и стварним непријатељима Републике Српске који сада задовољно трљају руке и користе ситуацију да продубе кризу требали су давно мислити они који су ову ситуацију, ако не створили онда је барем до краја забрљали и закомпликовали.

Исте те институције су својим јавашлуком, недослиједношћу, дезоријентисаношћу, вјеровањем да ће све проћи само од себе, да ће временом "појести вук магарца", затим медији који су прво ћутали мјесец дана а онда боље да нису ни проговарали, сударање у надлежностима, лагање на прес конференцији, скандали у Скупштини, обострано сатанизовање и недужних људи, примјена силе када није требало и одсуство исте када је требало, нестајање кључних доказа, распаљивање маште блогера и порталчића који су писањем ометали и скретали истрагу, све је то довело до ове колективне психозе гдје већина неће вјеровати истини ни да се неко појави са комплетним снимком трагичног догађаја.

И зато се сада позивати на те исте институције заиста звучи у најмању руку неубједљиво. Почела је игра без јасних правила и граница, у којој неће бити побједника и којој ћемо сви да изгубимо.

Е зато у цивилизацији служе прописи и закони, да се спроводе од почетка до краја, а не када се главешинама ћефне и када им дојади ситуација. И зато је погубно сматрати да је народ (и даље) врећа кромпира с којим могу баш како год желе.

Не могу више а и даље то не виде слијепци.

Оно што смо ваљда сви говорили већ послије 15 дана од ове трагедије, то је да се представници институција који су својим понашањем довели до дубоке сумње у исте морају барем симболично позвати на одговорност, па бар извинити се за лажи и добити некакве опомене, сада је показало све зреле плодове те непромишљености и неодговорности.

Синоћ нам је пакао кроз злосутну црвену бакљу намигнуо и поручио да се сада неће више тако лако уклонити, бар док не прогута неке кључне актере ових догађаја.

Гдје је одговорност људи који су довели до ове ситуације, довођењем народа до ивице грађанског рата? Хоћемо ли све свалити на излудјелог и убијеног родитеља и распамећени, закрвљени народ? Ко је изманипулисао, отровао и излудио овај биједни народ? Хоће ли, када се побиједе слабији и голорукији тада све проћи и бити опет барем привидно уредно стање?

Гдје је одговорност за четврт вијека "кошишанародног" приступа, игнорисање свих оних ван побједничких табора? Давор, којег не правдам и нико нормалан не може да правда у његовим суманутим пријетњама је посљедица, осип.

Гдје је упала и како је лијечити да би народ овдје опстао? Гдје је одговорност оних који уређују друштвену климу и воде народ?

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog