Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Oda omnipotentnosti

Milorad Dodik neće moći da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, jer zakon je vrlo jasan kada se radi o izboru članova predsjedništva i njihovim mandatima. Zakon kaže...

„Mandat članova Predsjedništva koji su izabrani na prvim izborima traje dvije godine; mandat članova izabranih nakon toga će biti četiri godine. Članovi Predsjedništva mogu biti birani još jedan uzastopni mandat, a nakon toga nemaju pravo izbora u Predsjedništvo prije isteka četverogodišnjeg roka.“

I dok mi u Republici Srpskoj živi nismo od brige gdje će se Milorad Dodik smjestiti nakon izbora u oktobru, dilema u stvari ne postoji.

Takve slučajeve omnipotentnosti je odavno opisao pjesnik iz Beograda Bora Đorđević. Mi ćemo je samo prilagoditi našem junaku i našem društvu.

 

Pekar, ljekar, apotekar, kolar, stolar
šta će biti on, potpno je nebitno.
Knjigovezac, staklorezac, vidar, zidar
može biti on, čak i to.

Mesar, tesar ili klesar, kovač, ložač
mogao bi biti on, potpuno je svejedno.
Mlinar, vinar, veterinar, kuvar, čuvar
može biti on, potpuno je nevažno.

Jer, lijepo je njemu govorio ćaća
Forma je nebitna, važna je lova.
Ne drži se zakona kao pijan plota
I vlast će biti uvijek tvoja.


Potpuno je nebitno koju će funkciju obavljati Milorad Dodik kada se vrati iz Sarajeva jer smo se već nekoliko puta uvjerili da funkcija koju obavljate sama po sebi nije važna kao i zakonom propisane nadležnosti. Mnogo je važnije da kontrolišete resurse koji vam daju stvarnu moć (javne institucije, novac, lokalne bogataše mafijaše, medije) i da stvorite klimu u kojoj je zakon nebitan, a vi nezamjenjivi i jedini mogući. Tada je postaje potpuno nevažno da li ste predsjednik i premijer Republike Srpske ili skupštine stanara svoga ulaza.

 

Preuzeto sa: blogger.ba

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog