Nedjelja, 07.12.2025.
7 C
Sarajevo

Đumbir jača imunitet, ublažava mučnine i liječi glavobolju

Izvor:Pressonline

Za ljekovita svojstva đumbira ljudi znaju više od 3.000 godina. Ovaj začin vodi porijeklo iz Azije, ali se najviše gaji i koristi u Indiji.
Danas ga možemo nabaviti u bilo kom većem supermarketu.

Đumbir sadrži dosta ljekovitih koncentrovanih minerala i vitamina, a najviše ih ima u korjenu. Kinezi su ga od davnina koristili protiv bolova u stomaku, reume, zubobolje i mučnine. Konfučije ga je redovno konzumirao zbog zdravlja, ali i zbog afrodizijačkog dejstva. Kineskinje vijekovima koriste đumbir u prvim mjesecima trudnoće da bi ublažile mučnine.

Specifična orijentalna aroma đumbira svakom jelu će dati pikantnu notu i čini ga zaista posebnim.

Evo nekoliko prijedloga kako da uvrstite đumbir u redovnu ishranu:

Čaj od đumbira

Priprema se izuzetno lako. Svjež koren đumbira (koji možete kupiti u bilo kom većem supermarketu) oljuštite oštrim nožićem i isijecite 1-2 tanka listića koje stavite u šolju. Nalijte vrućom vodom i kad se malo prohladi popijte ga.

Đumbir kao začin

Koristite onaj u prahu i začinite svako kuvano jelo (paprikaš, gulaš, punjene paprike…). Đumbir je ljutkast, pa pazite da ne pretjerate. Takođe, u tom slučaju nema potrebe da dodajete biber.

Ojačajte imunitet

Sitno narendajte dva svježa korena đumbira i pomješajte sa 1/2 kg meda. Konzumirajte 3-4 puta dnevno drvenom kašičicom. Ova moćna mješavina sačuvaće vas od raznih virusa i podići vam imunitet za samo nekoliko dana. Preporučuje se ljudima koji su preležali neku težu bolest ili završili hemoterapiju i zračenje.

Eliksir od đumbira i bijelog luka

Sitno isjeckajte korjen đumbira i bijeli luk (ili narendajte) i stavite u teglu zajedno sa dva limuna koja ste prethodno oprali i isjekli na kriške. Prelijte mješavinu limunovim sokom i medom. Pustite da odstoji nedjelju dana na sobnoj temperaturi, a zatim procijedite kroz gazu. Konzumirajte nekoliko puta dnevno.

Protiv reume

Korjen svježeg đumbira narendajte i pomiješajte sa čašom svježeg soka od ananasa. Kuvajte na srednjoj temperaturi 15 minuta, a pred kraj dodajte jednu kašiku meda. Uzimajte po jednu kašiku ujutru i uveče.

Sok od đumbira

Stavite u blender 1-2 cm svježeg korjena đumbira, svjež limun, nekoliko šargarepa i jednu očišćenu jabuku. Dodajte vode i popijte kao sok.

Popularno ove nedelje

У Загребу обиљежавање 34 године од убиства породице Зец

У Загребу ће данас бити обиљежене 34 године од...

Mask pozvao na ukidanje Evropske unije

Američki milijarder Ilon Mask pozvao je na ukidanje Evropske...

LEAD na konferenciji ŽENE I TOČKA 10.0: Održiva budućnost ispisana ženskim potpisom

Predstavljen regionalni kompas, ESG Coach Ovogodišnja, 10. jubilarna konferencija HGK...

Denver pobijedio Atlantu, Јokić postigao 40 poena na meču

Košarkaši Denver nagetsa pobijedili su na gostovanju ekipu Atlanta...

Zlato za bijeljinsku Muzičku školu na festivalu u Gracu

Učenici Muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Bijeljine ostvarili su...

Teme

У Загребу обиљежавање 34 године од убиства породице Зец

У Загребу ће данас бити обиљежене 34 године од...

Mask pozvao na ukidanje Evropske unije

Američki milijarder Ilon Mask pozvao je na ukidanje Evropske...

LEAD na konferenciji ŽENE I TOČKA 10.0: Održiva budućnost ispisana ženskim potpisom

Predstavljen regionalni kompas, ESG Coach Ovogodišnja, 10. jubilarna konferencija HGK...

Denver pobijedio Atlantu, Јokić postigao 40 poena na meču

Košarkaši Denver nagetsa pobijedili su na gostovanju ekipu Atlanta...

Zlato za bijeljinsku Muzičku školu na festivalu u Gracu

Učenici Muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Bijeljine ostvarili su...

Merc: Sve zemlje moraju da snose isti rizik kada je u pitanju zamrznuta ruska imovina

Njemački kancelar Fridrih Merc izjavio je, nakon sinoćnjeg razgovora...

U decembru dvije penzije u Republici Srpskoj

Ministarstvo finansija Republike Srpske informiše javnost da će u...

Povezani članci

Popularne kategorije