Izvor:Mondo
Oni su do tog zaključka došli prateći prehrambene navike 65.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji tokom sedam godina istraživanja.
Ispitanici su odgovarali o svojim prehrambenim navikama putem anketa.
Ipak, teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama, ono smrznuto ili jednostavno nedostatak svježih alternativa.
Štaviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je zato teško ukazati na određenu vrstu namirnica.
Poznato je da konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornošću na insulin.
Sa druge strane, smrznuto voće bi po hranljivim sastojcima trebalo da bude u rangu sa svježim voćem.
"Dokle god nema dodatnog šećera, smrznuto voće bi trebalo da bude zdravo ili barem bezopasno", tvrdi dr Sajmon Kejpvel, profesor kliničke epidemiologije Univerziteta Liverpul.

