Svijet

Bregzit neće uticati na naučnu saradnju?

Predsjednik Evropskog savjeta za istraživanje (ERC) "optimističan" je u pogledu dalje naučne saradnje sa Velikom Britanijom nakon Bregzita, prenosi Bi-Bi-Si.

Prof.dr Mauro Ferari je novi predsjednik Evropskog savjeta za istraživanje koje finansira naučna i tehnološka istraživanja u EU.

Prof. Ferari rekao je da naučna tijela s obje strane Kanala žele zadržati postojeće bliske veze.

"Veoma sam optimističan", rekao je. "Ulozi su toliko veliki. Svima je u interesu da se nađe rješenje jednako dobro kao sadašnje ili čak i bolje."

Iako je gotovo opšti dogovor da se trenutni bliski odnos Britanije s ERC-om treba nastaviti, postoji bojazan da će postati predmet trampe u trenutnim pregovorima o tome kako će izgledati odnos između Velike Britanije i EU nakon završetka prelaznog perioda 31. decembra, 2020. godine. 

Velika Britanija itekako koristi postojeći aranžman. Dobija više od petine svih grantova ERC-a, što iznosi više od 3 milijarde funti.

"Jeste li sigurni da ne želite taj novac?", našalio se prof. Ferari se prije nego što je priznao da mu je budući odnos sa Velikom Britanijom najveći izazov.

"Saradnja je jedan od najvećih darova koje imamo u nauci. Mogu proći decenije i nekoliko neuspjeha prije nego što nađete održivo rješenje. Dakle, zabrljati s tim, za rezultat ima neke vrlo loše posljedice", dodao je prof. Ferari.

 

 

Frontal/D.M.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog