Politika

Dodik: Nama bošnjački faktor ne smeta ali ne prihvatamo da nam nameću svoja rješenja!

"Dobronamjernost se ne isplati u BiH, to se ovdje shvata kao naivnost. U Sarajevu ne možete zastupati takvu politiku, tamošnji sklop naprosto gura u konflikte. Skrcali su nas u ovo blato koje se zove BiH i mi tu treba da vidimo prosperitet, a svi smo svjesni da svakog dana sve više tonemo", rekao je Milorad Dodik u intervjuu za "Politiku".

Dodik je ponovio da građani Srpske ne doživljavaju BiH kao svoju zemlju, te da ih pojam "bosanski građanin" ne zanima. On uvjerava da je Srpska s dobrim namjerama ušla u ovaj mandat, te da na dužnosti u Sarajevo nisu slučajno poslati nekonfliktni ljudi posvećeni ekonomskim rješenjima, ali da druga strana, očito, ima suprotne želje. Kaže da je cijela ujdurma oko odluke Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrednim zemljištem upravo takva, pa je i Republika Srpska donijela svoj odgovor – kao reakciju, te odredila mjere u sklopu kojih će se sve aktivnosti voditi isključivo u institucijama.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istakao da neće odustati od legitimne borbe za nacionalni identitet i da će Srpska ostati na svojim pozicijama sve dok se sporna odluka o poljoprivrednom zemljištu ne povuče, te dok strane sudije ne napuste BiH.

Dodik je kazao da je Republika Srpska veoma frustrirana radom Ustavnog suda i napomenuo je da od njih nije dobio odgovor na pitanje koje im je uputio: „Kako mi da prihvatimo odluku da je 9. januar sporan, a da sudije, eto, misle da to nije 1. mart, iako svi znamo šta Srbi misle o datumu kada je održan referendum o otcjepljenju od Jugoslavije? Šta su to nego dvostruki aršini. Nalazimo se u jednom delikatnom trenutku kada se razgovara o tome kako će BiH izgledati u narednih dvadeset godina.”

On je napomenuo da je na sceni arogancija i prepotencija pojedinih faktora.

"Razgovarao sam s jednim važnim predstavnikom zapadne zemlje i kada sam mu rekao da mi nismo protiv BiH u skladu s Ustavom BiH i izvornim rješenjima Dejtonskog sporazuma, on kaže kako izvorna rješenja nisu moguća. Oni sve znaju i presuđuju. Njima je na prvom mjestu funkcionalna BiH, a nama autonomija Srpske. Ono što nam se nudi jeste BiH koja nam ništa nije dala, već samo oduzimala. Od nas se traži da takvu praksu pozdravljamo, pa još i da uživamo u tome. Naravno da je to nemoguće. Hrvati su, kao i Srbi, očajni jer su degradirani. I od njih očekuju da aplaudiraju lošim rješenjima koja dolaze iz Sarajeva. To je patološka situacija čiji je razvoj jako teško predvideti", kazao je Dodik za "Politiku" i dodao da imovina priprada entitetima.

Što se tiče odluke o tome da nema odlučivanju u organima BiH dok se ne postigne dogovor, Dodik kaže da su demokratski odlučili da ne glasaju ni za jednu odluku ali da idu na sjednice.

"To je stvar protesta na nepravdu koja nam se čini u kontinuitetu. Niko ništa nije blokirao. Sjednice se održavaju, i ja sam bio na sjednici predsjedništva i odlučivao. To se nekima ne sviđa, ali ni meni se mnoge stvari ne sviđaju. Ne treba da računaju na promjenu stava. Mi smo dvije strane – Republika Srpska i FBiH, a oni imaju interese da nas nema. Nama bošnjački faktor ne smeta ali ne prihvatamo da nam nameću svoja rješenja. Mi nikome ništa ne namećemo. BiH je zadata Dejtonom i Ustavom, nađite jedan primjer gdje smo mi nešto degradirali. Oni otvoreno odbijaju dejtonsku obavezu da se utvrdi međuentitetska linija razgraničenja. Međunarodnoj zajednici to ne smeta. Incko će pisati Savjetu bezbjednosti o mojim izjavama po medijima, ali neće o odbijanju Bošnjaka da se utvrdi linija razgraničenja. Odluka okupacionog suda je usmjerena na uništenje Republike Srpske. Krenuli su od simbola i osporavanja grba, himne, zastave i Dana RS, sada su ušli u osporavanje imovine, ispipavaju kako reagujemo, da bi nastavili da oduzimaju šume, rijeke, škole, vrtiće... Samo nas degradiraju, pa će nam za most preko neke rječice u nekom selu trebati dozvola Sarajeva", kazao je Dodik.

Komentarišući svoju izjavu o RS-egzitu, istakao je da je precizno rekao "zbogom BiH" u slučaju da ne dođe do razumijevanja kako bi se odnosi uredili.

"I dalje mislim da je to opcija. Da li je realno? Zapad stoji sa silom, prijete sankcijama za pojedince. Kada sam govorio o RS-egzitu mislio sam na ukupan proces. Kako će postojati BiH kada u njoj nema odlučivanja? Kako će odlučiti Bosna, ako u njoj ne odlučuju svi? Kakva je to onda zemlja? U tom pogledu jeste moguć proces o kom sam govorio. Ako nema odlučivanja, šta je to nego „zbogom”, ali ponekad se ne mora sve ni objašnjavati. To nije projekat separacije, mi hoćemo izvorni Dejton ili da se tome što više približimo i budemo jasno pozicionirani kao Republika Srpska. Mi smo u BiH ugurani na silu, ništa što je vezano za tu zemlju ne doživljavamo kao svoje. U Dejtonu smo prihvatili BiH, ali ne ovakvu i ne da u njoj budemo ponižavani. Nisam secesionista, mogu da ispredaju svakakve teorije, ali ovo je borba za položaj Republike Srpske. Da više prestanemo da živimo u zemlji u kojoj ćemo sa strahom čekati odluke okupacijskih sudova", istakao je Dodik.

 

 
Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog