Sport

Bojan Ljubišić i Sonja Vujnić najuspješniji sportisti Banjaluke za 2019.

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu.

Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana sinoć u Sportskoj dvorani "Borik". 

Bojan Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je bio jedan od najzaslužnijih što je Borac osvajač Kupa BiH i vicepravk BiH, te što je stigao do četvrtfinala EHF Čelendž kupa. Prije nekoliko mjeseci Ljubišić je izabran i za najboljeg sportistu Republike Srpske.


"Iskreno, kao neko ko je rođen u Banjaluci i ko je karijeru počeo u Banjaluci, posebno sam srećan zbog priznanja za najboljeg sportistu grada. Nikada nisam razmišljao o ovom priznanju, ali došlo je kao nagrada za sav uloženi trud i svakako je satisfakcija", rekao je Ljubišić.

Vujnićeva je sa saigračicama prošle godine bila druga u Premijer ligi BiH i finalista Kupa BiH te učesnik šesnaestine finala CEV kupa.

"Nisam očekivala nagradu, posebno zato što su ranijih godina priznanja uglavnom dobijali sportisti iz individualnih sportova. Biti najbolji u Banjaluci je vetar u leđa i podstrek za dalje i hvala svima koji su prepoznali moj rad i uspeh", rekla je Vujnićeva i dodala da je 2019. bila turbulentna:

"Zbog povrede skočnog zgloba četiri meseca morala sam da pauziram. Bilo mi je teško vratiti se u formu, igrali smo evropsko takmičenje, imali jače protivnike i jače treninge i bez podrške trenera i saigračica ne bih uspela."

U užoj konkurenciji za najbolju sportistkinju grada bile su rukometašica Borca Božana Ćutković i plivačica Olimpa Elena Trivić.

Najuspješniji mladi sportisti su Luka Knežević, rukometaš Borac M:tela, i Sara Marković, odbojkašica Banjaluka voleja. Za najuspješniji sportsku organizaciju u muškoj seniorskoj kategoriji proglašen je Rukometni klub Borac M:tel, viceprvak BiH, osvajač Kupa BiH i učesnik četvrtfinala EHF Čelendž kupa, a u ženskoj konkurenciji priznanje je pripalo Košarkaškom klubu Orlovi, drugoplasiranoj ekipi u Prvenstvu i Kupu BiH, učesniku WABA lige te osvajaču juniorskog Prvenstva BiH.

Igor Ignjatović iz Košarkaškog kluba invalida Vrbas najuspješniji je sportista u sportu za invalidna lica.

Najuspješnija sportska manifestacija u 2019. je ATP čelendžer "Srpska open", koji je održan u organizaciji Teniskog kluba Mladost, koji je prošle godine, kao i prethodnih, okupio vrhunske tenisere. Banjalučani su 18 puta bili domaćini čelendžera, a četvrti put su dobili priznanje za najuspješniju sportsku manifestaciju.

Dodajmo da su u stručnom žiriju, kojim je predsjedavao Dragan Talić, predsjednik Savjeta za sport, bili članovi Savjeta za sport, najbolji sportista iz 2018. Darko Savić, dobitnik specijalne nagrade za životno djelo u 2018. Radoslav Savić, sportski radnici te predstavnik "Nezavisnih novina".

Nagrade najboljima uručili su nekadašnji sportisti Jadranka Trkulja, Željko Panić, Slađana Golić i Anton Josipović, te predstavnici grada.  

"Večeras smo ovdje da nagradimo najbolje u 2019. godini, ali i da damo primjer svim sportistima kakve karijere mogu imati. Naša želja je da imamo još mnogo uspješnih takmičara", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i podsjetio da grad podržava sport, posebno djecu koja se bave sportom ali i da grad radi na unapređenju infrastrukture. 

Veče su upotpunili članovi Vokalnog ateljea Mama vox, a bila je ovo prilika da se sjetimo nekadašnjih asova i osvajača medalja na velikim takmičenjima.

Specijalne nagrade

Na izboru su dodijeljene i tri specijalne nagrade. Nagradu za životno djelo dobio je dugogodišnji sportski radnik Nebojša Kuštrinović, danas član Upravnog odbora ŽKK Orlovi i predsjednik Skupštine AK Borac, a nagradu za doprinos u razvoju sporta i afirmaciji sporta grada Banjaluka pripala je Dragomiru Bataru, koji je ostavio neizbrisiv trag u boksu. Batar se boksom počeo baviti 1959, bio je prvi takmičar Slavije sa osvojenom titulom prvaka BiH, kasnije trener i predsjednik kluba čiji je Anton Josipović osvojio zlatnu olimpijsku medalju.

Specijalno priznanje za afirmaciju i razvoj školskog sporta dobio je Željko Tanasković, predsjednik Saveza za školski sport Srbije, koji je pomagao razvoj školskog sporta u Banjaluci i znanjem, ali i donacijama.

18. Izbor najboljeg sportiste Banjaluke

2018. najuspješniji sportisti bili su Darko Savić i Nikolija Stanivuković.

 

Izvor: nezavisne
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog