Politika

Dodik: Sva nastojanja da se degradira Srspka nisu dovela do uspješne BiH

Srpski član Predsjedništva BiH je na današnjoj konferenciji za medije naglasio da je Republika Srpska stabilna i da sva nastojanja da se degradira Srpska nisu dovela do toga da BiH bude uspješna država.

Dodik je kazao da dio međunarodne zajednice provodi politiku bošnjačkih lidera u BiH.

"Imajući u vidu održavanje sjednice juče su neopaženošću Republike Srpske prošle reakcije na udruženi poduhvat Izetbegovića, Komšića i Radončića, koji je bio napad i izliv mržnje prema Srbiji i njenom predsjedniku, prema Republici Srpskoj i svemu onome što je srpski narod i njihova istorija. Napad je orkestriran sa ciljem da se etablira nasilje koje se provodi putem institucija koje su navodno dejtonske, a u suštini donose odluke koje su protiv Dejtonskog sporazuma. To je masovno činio visoki predstavnik, a sada to radi Ustavni sud", rekao je Dodik.

On je naglasio da upravo ti izlivi mržnje govore o stanju u BiH, te da Banjaluka ne pripada Izetbegoviću.

"Svojatanje Banjaluke kao šeher-grada, Izetbegoviću služi samo za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka nikada nije bila šeher i neće ni biti. Banjaluka ne pripada Izetbegoviću, nego pripada srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Njihova politika jeste politika nastavka politike „Islamske deklaracije“ Alije Izetbegovića koja je nametnuta i prihvaćena od strane međunarodne zajednice. Ta politika podrazumijeva da recimo pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici prođe nezapaženo od strane Tužilaštva i Suda", naglasio je Dodik.

On je istakao da političko Sarajevo na čelu sa Izetbegovićem pokušava da drži predavanje šta treba da radi predsjednik Srbije.

"Oni smatraju da su u Republici Srpskoj neka politička nedonoščad koja čekaju da ih neko sa strane modelira ili ukaže na to kako oni treba da se ponašaju. To pripada jednom mentalitetu secijske politike koja se vodi u muslimanskom Sarajevu od strane muslimanskih predstavnika kakav je Bakir Izetbegović. Njihov plan jeste da se putem institucija, sistema i dejtonskih institucija donose odluke koje su antidejtonske. U Republici Srpskoj nema nijedan plan za secesiju. Republika Srpska nije donijela nijednu odluku te vrste, mi imamo legitimni cilj da putem svog djelovanja i aktivnosti preferiramo izvorni Dejton i izvorne nadležnosti", istakao je Dodik.

Naglasio je i da mnogi danas u svijetu smatraju da je BiH propala država, da je neodrživa i da veliki međunarodni intervencionizam nije obzbijedio stabilnost Bosni i Hercegovini.

"Razumijem ove u Sarajevu da nisu srećni zbog toga ali sve činjenice ukazuju na to. Oni pokušavaju  sve da urade kako bi pokazali da je Srbija, odnosno Republika Srpska remetilački faktor. To je ostatak iz onih godina rata u kojima je satanizacija Srba uspješno sprovedena. Dakle, mislim i misliću da je BiH nesređeno društvo, duboko podijeljeno i da je veoma teško obezbijediti njeno funkcionisanje", rekao je Dodik i dodao:

"Imajući u vidu da se ne uvažavaju jednako svi i da je međunarodna zajednica ovdje u funkciji bošnjačke politike, one politike koja je promovisana Islamskom deklaracijom i koja je veoma efektivno iskazana i kroz Deklaraciju SDA. Ta deklaracija je potpuno antidejtonska, to je dokument. U Srpskoj nema nijedan takav dokument".

Dodik je još jednom ponovio da je primrani cilj Srpske izvorni Dejton, očuvanje postignutih vrijednosti i da Srbija bude jaka i stabilna.

"Mi smo zagledani u Srbiju. Mi više vjerujemo Srbiji nego BiH. Sve su to legitimni stavovi i zašto bi to bilo sporno. Njihova mržnja prema Srbima i Srbiji, prema Republici Srpskoj koja dolazi iz Sarajeva je glavni problem svega ovoga. Ti isti muslimani, Bošnjaci, su od Srba naslijedili Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, gdje su Srbi bili značajan dio stanovništva koji su gradili te gradove", kazao je Dodik.

On je poručio da će Srpska nastaviti borbu za svoj ustavni poredak.

"Bošnjačka, muslimanska politička scena ostaje nepromijenjena svih ovih godina. Njihov osnovni cilj je da uruše Dejtonski sporazum, a da za to okrive nekoga drugog. Republika Srpska je izgubila 83 nadležnosti putem raznih podmuklih operacija međunarodne zajednice, visokog predstavnika i Ustavnog suda. Republika Srpska će nastaviti borbu za svoj ustavni poredak", poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog