Vijesti

Uvedena privremena mjera pričešća iz dlana vjernika

U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj u vrijeme epidemije virusa korona uveli su privremenu mjeru pričešća česticom Svetog Hljeba /Tijela Hristovog/ na koju se stavi kapljica Svetog Vina /Krvi Hristove/, nakon čega se ona da svakom vjerniku na dlan kako bi se pričestio.

Sveštenik Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Dražen Tupanjanin rekao je da se ova eparhija pozvala na praksu koja je bila jedina poznata i priznata u prvom milenijumu hrišćanstva, kada su svi liturgijski obredi i nastali, kao i na danas živu i dozvoljenu praksu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se primjenjuje u Liturgiji Svetog apostola Jakova koja se služi na njegov dan, navodeći da se "u toj službi ne upotrebljava kašika za pričešće".

Ovim se Eparhija zahumsko-hercegovačka ne stavlja na stranu onih koji tvrde da se pričešćem može ili ne može prenijeti virus, smatrajući samu raspravu te vrste deplasiranom i nepotrebnom, navode iz ove eparhije.

"Cilj je omogućiti vjernicima pričešće, a da time ne povrijedimo niti crkveno niti svjetovno zakonodavstvo, jer smo u bici protiv pandemije svi na istoj strani te nam stoga ne treba sukob koji otežava i ovako preteško iskušenje. Vjera hrišćanska nije vjera ni u kakvu kašičicu, već u sadržaj onoga što je u kašičici, ili čaši, ili u ovom slučaju na dlanu. Stvarnost koju primamo jeste ono za čim žudi srce svakog vernika, a stvarnost je Tijelo i Krv Hristova, dok je sam način sporedan jer se on mijenjao kroz istoriju", rekao je sveštenik Tupanjanin.

On je dodao da način pričešćivanja u vrijeme pandemije virusa korona, koji po blagoslovu episkopa Dimitrija praktikuje Eparhija zahumsko-hercegovačka, nije nikakva novina, već češće uvođenje, u vanrednim okolnostima, jedne od dozvoljenih praksi pričešćivanja koja se primenjuje prilikom služenja liturije Svetog Jakova, a samim tim nije i ne može biti sporna za Crkvu.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju može biti sasvim kompatibilna sa preporukama medicinskih radnika, čime bi se, kako kaže, mogle izbjeći bespotrebne rasprave.

 

Izvor: atv.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog