Društvo

Ljekari o susretu sa COVID-19: Osjećate se radioaktivnim!

''Osjećate se radioaktivnim'', kažu ljekari koji liječe oboljele od COVID-19, dok očajnički pokušavaju da zaštite svoje porodice.

Mišel Au radio kao anesteziolog u bolnici ''Emory St. Joseph'' u Atlanti, a ovih dana se osjeća kao da radi u Černobilu. Njen posao je da intubira oboljele od COVID-19, to jest, one koji nisu u stanju da dišu samostalno. Prilikom tog postupka, desi se da se pacijent nakašlje što ljekara dovodi u rizik od zaraze.

Prošle sedmice, intubirala je dva pacijenta oboljela od COVID-19. ''Svjesni ste svakog trenutka koji provedete tamo. Deset sekundi, dvadeset sekundi, trideset sekundi. Osjećate se radioaktivnim'', rekla je doktorka Mišel.

Ti nevidlјivi rizici, poput tragova virusa ispod nokta ili na pramenu kose, izazivaju zabrinutost kod Mišel, kako zbog ličnog zdravlјa, tako i zdravlјa njenih kolega. Međutim, ono još strašnije za nju je to što je  kod kuće čeka muž i troje djece. I tako svakog dana, prije nego što napusti bolnicu, dr Au se istušira, opere kosu i presvuče odjeću, zatim to isto radi kod kuće, s obzirom da je stara odjeća sada kontaminirana, jer ju je nosila u svom automobilu. Na kraju, ona uzima razblaženi rastvor varikine i briše svaku površinu koju je dodirnula, kvake, telefon i tako dalјe.

Već dvije sedmice dr Au spava u podrumu, dok njen suprug, hirurg, spava u njihovoj spavaćoj sobi, jer jednostavno jedno mora ostati zdravo, a Mišelina situacija nije nikakav izuzetak, već pravilo, među ljekarima i medicinskim sestrama koji liječe ove pacijente.

Doktorka Au i njen suprug sjeli su jedan vikend i ažurirali spisak ko bi trebalo da se brine o njihovoj djeci ako oboje umru. "Trenutno imamo četiri izbora. Prva dva izbora su stariji ljudi i nalaze se u grupi visokog rizika. Treća osoba je ljekar. Dodali smo i četvrtu osobu, sa malim rizikom obolijevanja kao zadnje rješenje u slučaju da do toga dođe", rekla je ona.

Neki ljekari su već zaraženi. Riča Bardvaj, specijalista gastroenterologije, se našla u nezgodnoj situaciji. Njen muž je takođe ljekar čiji se nalaz pokazao pozitivnim na SARS-CoV-2. Njih dvoje imaju petomjesečnu ćerkicu koja još uvijek doji, a ova situacija je dovela do cijepanja porodice.

Muž ove doktorke se nalazi u kući njenog brata u Jonkersu, a ona u svojoj spavaćoj sobi, čekajući rezultate sopstvenog testa. Za to vrijeme, beba je u gostinjskoj sobi, a o njoj se brine rodbina njenog muža.

''Bebu nisam vidjela od juče'', rekla je, pitajući se da li bi za bebu bilo sigurnije da živi negdje drugo.

Rana istraživanja pokazuju da zdravstveni radnici imaju veću vjerovatnoću zaraze i razvijanja teških simptoma od prosječne osobe, a mnogi ljekari već moraju racionalno da raspoređuju zaštitna odijela, rukavice i maske, opremu koja je neophodna u očuvanju njihovog zdravlja.


Izvor: nytimes.com

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog