SARS-CoV-2

Rekordna nezaposlenost u SAD-u – koje savezne države su najviše pogođene

Uticaj restriktivnih mjera zbog pandemije COVID-19 na ekonomiju SAD se uvećava, jer je broj Amerikanaca koji se prijavljuju za državnu pomoć za nezaposlene porastao na 6.648 miliona, čime se i više nego udvostručio prošlosedmični maksimum.

Prošlosedmični broj uveliko nadmašuje ekonomsku krizu iz 2008. godine, s obzirom da tada broj nezaposlenih nije prelazio 700.000.

Međutim, dublja analiza katastrofalnog broja od 6.648 miliona otkriva da nisu sve savezne države pogođene jednako. Broj od 3,3 miliona od prošle sedmice, uglavnom je bio vezan za rast nezaposlenosti u državama pogođenim virusom SARS-CoV-2, kao što su Pensilvanija, Mičigen, Ohajo i Luizijana.

Međutim, ove su sedmice, susjedne južne države poput Džordžije, Alabame i Misisipija pokazale su najveći porast prijava za osiguranje po osnovu nezaposlenosti. Za razliku od prošle sedmice, države Kalifornija i Nјujork pokazale su procentualno najveći porast prijava po osnovu nezaposlenosti, od 371% do 358%, gledajući sedmice unazad.


Posmatrajući promjene od prošle do ove sedmice,  vidljivo je da ima još prostora da se ukupni broj prijava po osnovu nezaposlenosti i dalјe povećavaju. Teksas, država sa velikom populacijom, kasnila je sa uvođenjem restriktivnih mjera poput onih u Kaliforniji i Nјujorku.

Ove sedmice, procenat prijava po osnovu nezaposlenosti porastao je na 77% u Teksasu, kao jednoj od manje pogođenih država virusom SARS-CoV-2. Međutim, kako se restriktivne mjere budu provlačile kroz ekonomiju, moguć je porast broja prijava, slijedeći istu putanju kao Kalifornija i Njujork.


Izvor: finance.yahoo.com

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog