SARS-CoV-2

Četvrtina radnih mjesta u Evropi je u riziku zbog epidemije COVID-19

Nezaposlenost bi mogla skoro da se udvostruči u narednim mjesecima, predviđa konsultantska kuća ''McKinsey''.

Kako piše Politiko, pozivajući se na analizu konsultantske kuće ''McKinsey'', ekonomska kriza zbog epidemije COVID-19 mogla bi uticati na više od četvrtine radnih mjesta u Evropi.

U izvještaju ove konsultantske kuće se navodi da je skoro 59 miliona radnika u Evropi u riziku od smanjenja broja radnih sati, privremenih prinudnih odmora, ili gubitka posla. Nezaposlenost bi se mogla udvostručiti u narednim mjesecima, a najteže pogođene oblasti su uslužne djelatnosti i trgovina, prehrambene usluge i građevinski sektor, navodi se u istraživanju.

''McKinsey'' je pozvao kreatore politike na „brzo i odlučno djelovanje“ s obzirom na različit uticaj krize na različite privredne djelatnosti, zanimanja, ali i demografiju.

Društvena nejednakost bi mogla biti pojačana ekonomskim šokom, zbog visoke povezanosti između niskog nivoa obrazovanja i najugroženijih radnih mjesta, kao i da su mlađi radnici i osoblјe u malim i srednjim preduzećima takođe više izloženi ekonomskom uticaju virusa, navodi se u analizi.

Kao moguće rješenje ovog problema, konsultantska kuća ''McKinsey'' predlaže, pored stimulativnih ekonomskih mjera, preusmjeravanje radnika u kritične sektore - na primjer, prodavci hrane bi se mogli privremeno zaposliti kao osoblјe restorana, a državni programi bi mogli platiti njihovu prekvalifikaciju. Kompanije, kako bi sačuvale radna mjesta, će možda morati da prilagode rad u smjenama ili da ulože u rad „na daljinu“.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog