Svijet

УН: Прети нам глад библијских размера

Пандемија вируса Ковид-19 изазвала је „највећу хуманитарну кризу од времена Другог светског рата“, саопштио је извршни директор Светског програма за храну УН Дејвид Бизли.

По речима Бизлија, без узмимања у обзир последица пандемије, 135 милиона људи у свету се могу суочити са глађу. Придружиће им се још 130 милиона због вируса короне.

„Ако се не будемо припремили и не предузмемо мере да се избегне дефицит финансирања и прекид у трговини, можемо се суочити са великом глади библијских размера у наредних неколико месеци“, рекао је Бизли.

Државе-донатори успоравају издвајање средстава која су потребна за стварање мреже логистичких центара за испоруку хуманитарне помоћи у најпогођеније регионе света. Ускоро ће у те сврхе бити потребно 350 милиона долара, наводи се у „Извештају о кризи са храном“  који је представило одељење за храну и пољопривреду УН.

Више од половина (73 милиона) од 135 милиона људи који су обухваћени извештајем, живи у Африци, 43 милиона живи на Блиском истоку и Азији, а 18 милиона су становници Јужне Америке и Карипског басена.

 

Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog