Svijet

Za Dan planete Zemlje, generalni sekretar UN-a poziva na 'zeleni oporavak' kao odgovor na koronavirus

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je u poruci povodom 50. godišnjice Dana planete Zemlje, sve vlade država da iskoriste svoje ekonomske odgovore na pandemiju koronavirusa i da se izbore sa "još dubljom vanrednom situacijom" klimatskih promjena.

Kako prenosi Rojters, Gutereš je upozorio vlade da spriječe velike zagađujuće industrije.

„Na ovaj Dan planete Zemlje, sve su oči uprte u pandemiju COVID-19, najvećeg testa s kojim se svijet suočio od Drugog svjetskog rata“, kazao je u izjavi Gutereš, bivši portugalski premijer. „Ali postoji još jedna, još dublja vanredna situacija, ekološka kriza planete koja je u toku.“

Gutereš, koji je 2017. preuzeo dužnost generalnog sekretara UN-a, rekao je da bi vlade trebale upotrijebiti svoje fiskalne instrumente da pređu iz "sive u zelenu" ekonomiju.

„Tamo gdje se novac poreskih obveznika koristi za spasavanje preduzeća, on se mora vezati za postizanje zelenih radnih mjesta i održivim razvojem“, rekao je Gutereš.

„Javna sredstva trebaju se koristiti za ulaganje u budućnost, a ne u prošlost, i usmjeriti prema održivim sektorima i projektima koji pomažu životnoj sredini i klimi.“

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine. 

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog