Svijet

Na hiljade Amerikanaca ide u štrajk za bolje uslove stanovanja

Na hiljade Amerikanaca planira da stupi u štrajk, pozivajući lidere saveznih država da ukinu plaćanje stanarine zbog krize izazvane virusom korona.

Aktivisti u Kaliforniji, Pensilvaniji i Nju Jorku pozivaju građane koji plaćaju stanarinu da ne plaćaju istu, bez obzira da li mogu da priušte ili ne, kako bi na taj način skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze oni koji ne mogu da plate. 
 
Protesti koji će da uslijede biće jedni od većih protesta za stanarinu u Americi u proteklih nekoliko decenija. Ministarstvo rada objavilo je da još 3.8 miliona Amerikaca ostalo bez posla prošle sedmice, a pritisak na lidere da povećaju napore po pitanju stanarine raste širom države. 
 
Više od 30 miliona Amerikanaca je ostalo bez posla u proteklih 6 nedjelja. 
 
U Nju Jorku više od 12 hiljada ljudi se izjasnilo da neće platiti stanarinu, a progresivni državni zakonodavci predložili su nacrt zakona po kome bi ljudima koji su ostali bez posla bilo dozvoljeno da ne plate ili odlože plaćanje stanarine. U martu, guvener Nju Jorka, Endru Kuomo odložio je deložaciju za 90 dana, prenosi Gardijan
 
Mnogi su stava da ove mjere samo odlažu rješavanje problema. Aktivisti pozivaju na suspenziju stanarine ili ukidanje za one koji su ostali bez primanja zbog krize. 
 
Protesti koji će se održati u Americi biće najveći još od prostesta održanih 1930. u Harlemu kada su se Afroamerikaci borili za manju stanarinu. 

 
Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog