Svijet

Tramp prijeti trajnim zamrzavanjem sredstava Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je u ponedjeljak da će trajno zaustaviti finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ukoliko se ne založi za poboljšanja u roku od 30 dana, te da će preispitati članstvo Sjedinjenih Država u tom tijelu.

Tramp je prošlog mjeseca suspendovao američke doprinose SZO-u, optuživši ih da promovišu kinesku "dezinformaciju" o izbijanju koronavirusa, iako su zvaničnici SZO-a demantovali optužbe, a Kina je rekla da je transparentna i otvorena.

"Ukoliko se SZO u sljedećih 30 dana ne obaveže na značajnija poboljšanja, izvršiću trajno zamrzavanje sredstava Sjedinjenih Država za SZO i ponovno razmotriti naše članstvo", kazao je Tramp šefu SZO-a Tedrosu Gebrejesusu, u pismu objavljenom na Tviteru.

Prije toga, Tramp je rekao da je SZO "obavila vrlo tužan posao" u postupanju s virusom i da će uskoro donijeti odluku o američkom finansiranju.

Tramp je u pismu rekao da je jedini pravi put SZO-a da pokaže nezavisnost od Kine, dodajući da je njegova administracija već započela reformsku diskusiju s Tedrosom.

U ponedjeljak, SZO je rekla da će nezavisna revizija globalnog odgovora na virus početi čim prije i da je dobila podršku i veliko zalaganje sredstava iz Kine, pod lupom pozornosti kao izvor pandemije.

SZO sa sjedištem u Ženevi, američka specijalizovana agencija, vodi globalnu inicijativu za razvoju sigurnih i efikasnih vakcina, testova i lijekova za sprečavanje, dijagnosticiranje i liječenje COVID-19.

Zabilježeno je da je više od 4,75 miliona ljudi globalno zaraženo, a 314,414 umrlo, javlja agencija Rojters.

Sjedinjene Države dale su preko 201 miliona dolara SZO-u u 2019. godini ili otprilike 15% proračuna organizacije. I ove godine, Vašington je već platio SZO-u oko 58 miliona dolara.

Sjedinjene Države tradicionalno osiguravaju nekoliko stotina miliona dolara godišnje u dobrovoljnom finansiranju vezanom za posebne programe SZO-a kao što su iskorjenjivanje polio-virusa, bolest koja se može spriječiti vakcinom, HIV i hepatitis, tuberkuloza te zdravlje majki, novorođenčeta, djece i adolescenata.

Nije bilo jasno koliko su dobrovoljnih sredstava SAD već osigurale za programe SZO u 2020. godini.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog