Svijet

"Tajms": Prevara s vizama omogućuje Pakistancima da koriste Bosnu kao vrata u EU

Čini se da hiljade pakistanskih migranata koristi stražnja vrata kroz Bosnu i Hercegovinu kako bi ušli u EU, stvarajući političku i diplomatsku krizu u "izlomljenoj" balkanskoj zemlji.

Hiljade Pakistanaca navodno koristi Bosnu i Hercegovinu kao ulaz u EU.

"Bosanske granične snage tvrde da je 3.000 građana Pakistana lažno dobilo vize kroz ambasadu države u Islamabadu, čime im je omogućeno da iskoriste prečicu na putu iz Pakistana u Evropu", piše britanski "Tajms".

„Da bi stigli do Bosne, pakistanski migranti obično bi morali putovati kopnom preko Irana, Turske, Grčke, Albanije i Makedonije u rukama krijumčara, trošeći sedmice i hiljade funti na taj proces i rizikujući hapšenje, napade kriminalaca, pa čak i smrt. Međutim, s vizom oni mogu letjeti iz Pakistana do Sarajeva, preći granicu u Hrvatsku, članicu EU, i nastaviti ka sjeveru rutama za krijumčarenje “, navodi se u izvještaju.

„Uprkos suzbijanju posljednjih pet godina od strane Evropola, trgovci ljudima i dalje otvoreno rade svoj poslom. Jedna grupa na jeziku urde na Facebooku nudi bosanske vize s telefonskim brojem koje kupci mogu kontaktirati putem Whatsappa, dok druga nudi taksi rutu od Bosne do Italije."

UN-ova agencija za izbjeglice tvrdila je da je samo 100 pakistanskih migranata u Bosnu stiglo u januaru 2019. godine, ali da je taj broj počeo rasti.

„Gospodin Radončić se zalagao za donošenje zakona koji će omogućiti da svi neregularni migranti, osim Sirijaca, budu deportirani iz Bosne. Prošlog mjeseca zaprijetio je da će pakistanskog ambasadora u Bosni učiniti persona non grata ako odbije saradnju. 

Sakib Forić, bosanski ambasador u Pakistanu, negirao je te navode.


Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog