Svijet

Evropska elita na udaru zbog dvostrukih standarda u poštovanju restriktivnih mjera

Dok jedna pravila važe za običan narod, za njih važe neka potpuno druga.

Da javno mnjenje ne prihvata najsrdačnije dvostruke standarde, otkrili su britanski premijer Boris Džonson i njegov glavni pomoćnik Dominik Kamings, a sve zbog Kamingsove vožnje kroz Englesku u momentu kada je cijela Britanija bila „pod ključem“.

Međutim, Velika Britanija nije usamljen slučaj u Evropi, dešavale su se slične stvari i u drugim evropskim državama, prenosi Politiko.

AUSTRIJA

Austrijski predsjednik Aleksandar Van der Belen izvinio se u nedjelјu nakon što su suprugu i on uhvaćeni kako krše pravila o policijskom času u jednom restoranu.

"Izgubili smo pojam o vremenu dok smo razgovarali i nažalost previdjeli policijski čas", napisao je Van der Belen na svom tviter nalogu. "Iskreno mi je žao. Bila je to greška. Ako domaćin restorana pretrpi bilo kakvu štetu, preuzeću odgovornost za to."

Van der Belenov prestup se desio par dana nakon što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc bio primoran da se izvini zbog toga što se pojavio bez maske među gomilom lјudi u selu u blizini njemačke granice.

NJEMAČKA

Ranije ovog mjeseca u Nemačkoj, lider liberalne stranke FDP Kristijan Lindner uhvaćen je kako grli prijatelјa ispred restorana ''Borchardt'' koji je omilјen među berlinskom elitom. Nakon ovog incidenta, Lindner je uputio izvinjenje građanima putem svog tviter naloga. Takođe, premijer Saksonije, Mihael Krešmer obraćao se okupljenim građanima bez maske u Drezdenu.

RUMUNIJA

Hilјade lјudi prisustvovalo je sahrani arhiepiskopa Rumunske pravoslavne crkve prošle nedjelјe.

Neki ožalošćeni su čak polјubili sanduk.

Prema lokalnim medijima, Rumunska pravoslavna crkva prethodno je dobila posebno odobrenje Odjelјenja za vanredne situacije i Nacionalnog instituta za javno zdravlјe.

Neki Rumuni su lјutito reagovali na vijest, jer zbog epidemije COVID-19 u država je propisala da sahrani može da prisustvuje najviše osam ljudi.

POLJSKA

Prošlog mjeseca u Polјskoj, premijer Mateuš Moravijecki i mnogi drugi zvaničnici vladajuće partije, okupili su se na obilježavanju godišnjice smrti nekadašnjeg predsjednika države Leha Kačinskog, koji je poginuo u avionskoj nesreći 2010. godine. Na ceremoniji polaganja vijenaca, ni premijer, niti drugi zvaničnici nisu nosili zaštitne maske, niti su se održavali fizičku distancu. Istog dana, Jaroslav Kačinski, lider vladajuće partije i brat blizanac pokojnog predsjednika, odvezen je limuzinom na groblјe u Varšavi u vrijeme kada su groblјa zatvorena za obične građane.

ŠPANIJA

Španskog potpredsjednika Pabla Iglesijasa kritikovali su u martu zbog kršenja preporuka o samoizolaciji i prisustvu sjednicama Vlade. U aprilu je bio podvrgnut i osudi zbog toga što je ignorisao preporuke Vlade o zaštitinim maskama, jer je otišao u lokalni kafić bez zaštitne maske.

Prošlonedjelјna sahrana Hulija Angite, bivšeg lidera Komunističke partije Španije, privukla je hilјade lјudi u Kordobu. Nјegova sahrana izazvala je veliko negodovanje među mnogim Špancima koji su se žalili da se na ceremoniji ne poštuju mjere socijalne distance. Mnogi obični lјudi koji su umrli posljednjih nedjelјa, morali su biti sahranjeni u samoći, jer članovi porodice nisu mogli da prisustvuju sahrani.

 

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog