Vijesti

Обиљежено 28 година од одбране града Приједора

Дан одбране Приједора прије 28 година, када је погинуло 15 српских бораца и полицајаца, а 26 рањено, обиљежен је полагањем вијенаца на споменик "За крст часни".

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је да су паравојне формације нанијеле велико зло тог јутра када су људи пошли на посао и убијани на улици.

Наше јединице су успјеле да им су супротставе и да спасу овај град и становништво - навела је Карлица и напоменула да ни послије 28 година још нико није процесурин због свега што се догодило 30. маја 1992. године.

Карлица, чији је супруг подлегао повредама задобијеним приликом напада на Приједор, пожељела је да се тако нешто више никад никоме не догоди.


Учесник одбране града Маријан Јешић, који је тада и рањен, присјетио се да је тада са још четворицом бораца и везан спроведен до машинске школе, као и да је заробљавање велика и страшна ствар у рату.

Предсједник Борачке организације града Зоран Предојевић указао је на значај сјећања на тај догађај из 1992. када је град изгубио 15 бранилаца, од укупно 575 погинулих Приједорчана у одбрамбено-отаџбинском рату.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да је мај препун обиљежавања догађаја из 1992. године, да је то било вријеме које никад не треба да се понови.

Данас обљежавамо страдање бранилаца Приједора и овдје се окупљамо већ 28 година, увијек са поруком мира да се ово никада и нигдје не догоди и да ово буду посљедњи несретни догађаји на овим просторима - рекао је Ђаковић.

Међу делегација које су полижиле вијенце биле су делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, бранилаца, града Приједора, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Борачке организације, СУБНОР-а, припадника Полицијске управе Приједор, Трећег пјешадијског Република Српска пука, те више градских одбора политичких странака.

Парастос погинулим претходно је служен у Цркви Свете Тројице, а положени су и вијенци на спомен-плочу у згради Полицијске управе Приједор.

 

Извор: срна
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog