Region

Prva litija poslije korone u Baru: Sveštenik Mirčeta Šljivančanin održao govor za pamćenje (FOTO)

Prva litija u Baru, nakon korone sinoć u gradu pod Rumijom, na dan Svetog Jovana Vladimira

Na dan Svetog Jovana Vladimira, 4.juna, održana je prva litija nakon pandemije KOVID 19, u gradu pod Rumijom. Dani Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika Bara, tradicionalno se obilježavaju u ovom crnogorskom primorskom gradu od kraja maja do 4.juna.

Nakon molebana koji je održan u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, nekoliko hiljada vjernika krenulo je u litiju ulicama grada.

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice nadahnuto je održao besjedu o ljubavi nakon litije ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira.

Učinismo ovaj hod između hrama sazdanog u 21.vijeku i onog sazdanog u 5.vijeku koji svjedoči o sili i snazi naše vjere. Najbolji svjedoci života, neuništvog koji izvire iz vjere su sveti, božiji ljudi. Danas slavimo Svetog Jovana Vladimira, mučenika, kneza, ali prije svega Hristovog čovjeka koji je živio krajem 10. i početkom 11.vijeka, ali njegova slava se vijekovima nije umanjivala, nego se godinama i danima uvećava i uvećavaće se dok se ne prelije u vječnu slavu Carstva Božijega, kazao je sveštenik Mirčeta Šljivančanin.

On je dodao - Zašto slavimo čovjeka koji je davno stradao i svoj život mučenički izgubi?

Gledano iz perspektive naše vjere i Hristovog vaskrsenja, mučenici su najsvetiji, najbolji ljudi. Zato što su svojim životom posvjedočili da je život neuništiv ako je u Hristu. Od svih koji su dali živote za ideale, sveti mučenici se razlikuju po jednom, a to je zato što su se žrtvovali iz ljubavi prema Bogu, svom narodu, i što su u vrijeme stradanja, na mržnju odgovarali ljubavlju, na zlo odgovarali dobrim i onda niko ih nije mogao pobijediti-zato što su živjeli Bogom. Onaj koji živi Bogom, živi u ljubavi, kazao je sveštenik Šljivančanin.


Paroh barski, arhijerejski namjesnik, protojerej stavrofor Slobodan Zeković zahvalio je sveštenicima koji su sa raznih strana došli i okupljenim vjernicima -Okupili smo se da podijelimo radost ovog praznika.



Živo prisustvo Svetoga Jovana Vladimira svi osjećamo.Ove godine skromnije proslavljamo ovaj divni praznik i našu zajedničku slavu. Minulih dana svakodnevno su svim sveštenicima zvonili telefoni, narod se interesovao – hoće li biti litije za Svetoga Jovana Vladimira. Time su oni iskazali upravo ovu ljubav. Sveti Jovan Vladimir je uslišio molbu i želju naroda svoga i blagoslovio da ovaj molitveni hod u slavu Božiju opet prođe njegovim gradom i da se njegov blagoslov zauvijek na svima nama utvrdi, kazao je protojeret Slobodan Zeković .

  

Izvor: novosti.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog