Svijet

Osam zemalja osnovalo novi savez kako bi se suprotstavili Kini

Grupa starijih zastupnika iz osam demokratskih država, uključujući Sjedinjene Države, pokrenula je novi međuparlamentarni savez kako bi se suprotstavila onome što kažu da predstavlja prijetnju sve većeg uticaja Kine na globalnu trgovinu, sigurnost i ljudska prava.

Grupa je istakla da je usmjerena na „konstruisanje odgovarajućih i koordiniranih odgovora i pomoć u stvaranju proaktivnog i strateškog pristupa o pitanjima koja se tiču Narodne Republike Kine.“ Američki republikanski senator Marko Rubio i demokrat Bob Menendez, bivši japanski ministar obrane general Nakatani, članica Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Miriam Leksman i ugledni američki konzervativni zastupnik Ijan Dankan Smit svi su kopredsjedavači novoosnovane grupe.

„Kina, pod vladavinom Komunističke partije Kine, predstavlja globalni izazov“, rekao je Rubio, česti kritičar Pekinga i pobornik američkog zakonodavstva koje se odnosi na Kinu zbog njenih akcija u Hong Kongu, u video poruci na Twitteru.

Peking je u više navrata naglasio da je situacija u Hong Kongu interna stvar, iako kaže da kineska široka ekonomska i diplomatska ekspanzija ne predstavlja prijetnju za svijet, prenosi Blumberg.
 
"Pozivamo mali broj političara da poštuju činjenice, poštuju osnovna pravila međunarodnih odnosa, odustanu od mentaliteta hladnog rata, prestanu se miješati u unutrašnje stvari i praviti političke poteze radi sebičnih interesa", izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang u petak u Pekingu.
 
Alijansa je rekla da ekonomski uspon Kine vrši pritisak na globalni, zasnovan na pravilima, i da su zemlje koje su pokušale da se suprotstave Pekingu uglavnom to učinile same - i „često uz veliku cijenu“. Popis zemalja učesnica uključuje SAD, Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Australiju, Kanadu, Švedsku, Norvešku, kao i članove evropskog parlamenta.
 
„Došlo je vrijeme da se demokratske zemlje ujedine u zajedničkoj odbrani naših zajedničkih vrijednosti“, objavio je na Tviteru Smit, američki zastupnik u Sjedinjenim Državama.
 

Frontal/D.S.
 
 
 
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog