Vijesti

Све раније донесене мјере на снази до 6. јула (ВИДЕО)

У Републици Српској тестирано је 311 лабораторијских узорака, а вирус корона потврђен је код 26 особа. Преминуо је мушкарац старије животне доби, са удруженим обољењима из Добоја.

Због погоршане епидемиолошке ситуације и повећаног броја заражених вирусом корона, одлуком Републичког штаба продужено је важење донесених мјера до 6.јула. Најављене су строже контроле рада угоститељских објеката и поштовања превентивних мјера у јавном превозу.

Од 26 новозаражених, највише је из Зворника – седам, и шест из Приједора. Већина заражених је млађе и средње животне доби, са лакшим симптомима, а проценат старијих од 65 година знатно је смањен.

- Оно што је посебно важно јесте да се углавном ради о лицима која су контакти позитивних лица, тако да знамо поријекло вируса заразе. Кад је ријеч о мјесту заражавања, потврдило се да се ради о одређеним врстама окупљања, најчешће породичним, гдје смо имали по пет, шест заражених чланова исте породице - нагласио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Српска је и даље у ванредној ситуацији – све оне мјере које су до сада примјењиване остају до 6. јула. Обавезно је ношење маске у затвореном простору и физичка дистанца, забрањено је окупљање више од 50 особа у затвореном и јавном простору, рад привредних субјеката и даље је ограничен до 23.00 часа.

У Бањалуци је враћена мјера забране посјета у домовима за старија лица. У случају појаве позитивних на вирус биће затворене и предшколске установе. Спремне су и нове мјере помоћи привредним субјектима.

- Од сутра биће још три одлуке или мјере за привредне субјекте. Продужава се субвенција за комуналну таксу за јун, за оне привредне субјекте који још увијек не раде. Увешће се могућност дуже отплате накнаде за уређење грађевинског земљишта и ренте до краја године, на максималан законски рок до десет година, али без попуста за плаћање у готовини. Увешће се смањење цијена за заузимање градске површине за баште, до краја године, за угоститеље - рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Упућен је апел послодавцима и синдикатима да се спроводе превентивне мјере јер су нека од нових жаришта била радна мјеста. Ношење маске и прање руку и даље је најбоља борба и заштита од вируса корона.

 

Извор: РТРС

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog