Svijet

Održana Parada pobjede u Moskvi; Putin: Sovjetski narod slomio fašizam! (FOTO/VIDEO)

U Moskvi je održana Parada pobjede u čast 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata. Svečanosti su prisustvovali lideri 13 država, među kojima je bio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Crvenim trgom je marširalo 15.000 vojnika, među kojima su i paradne jedinice iz Srbije, Jermenije, Bjelorusije, Uzbekistana, Indije...


(Vučić i Dodik pozdravljaju srpske gardiste)

View this post on Instagram

Ovo je ponos Srbije! ????????

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on


Na paradi je bio i rekordan broj vojne tehnike — 234 jedinice, 80 aviona i helikoptera.

Uoči početka parade predsjednik Rusije Vladimir Putin je pozdravio srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Crvenom trgu.

Zbog pandemije virusa korona, parada je pomjerena sa 9. maja na 24. jun. Datum nije slučajno izabran — upravo na današnji dan održana je prva Parada pobjede 1945. godine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Rusije 75. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu uz poruku da je sovjetski narod ponio najveći teret rata i slomio nacizam i da je dužnost svih da tu istinu čuvaju.

„To je prava istina, ničim zamućena. Nju treba da prenosimo svojim unucima i praunicima. Današnja parada je u čast te istine. Dužni smo da čuvamo i štitimo istinu o Velikom otadžbinskom ratu“, poručio je predsjednik Rusije.


Ne može se ni zamisliti šta bi se desilo sa svijetom da u njegovu odbranu nije stala Crvena armija, rekao je on.

„Narodi SSSR platili su strašnu cijenu za slobodu Evrope, naša dužnost je da se toga sjećamo. Sovjetski narod je ponio najveći teret borbe protiv nacizma. Sovjetski narod je okončao strašni holokaust, spasao svijet od fašizma. Uvijek ćemo se sjećati da je sovjetski narod slomio fašizam“, poručio je Putin.

Kako je rekao, čak 80 odsto nacističkih snaga bilo je usredsređeno tokom rata na Sovjetski Savez, ali nisu uspjeli protiv ujedinjenog naroda.

Putin je rekao da je pobjeda u Drugom svjetskom ratu odredila budućnost planete za mnogo desetina godina i da je ostala zapisana kao najveći podvig po svom obimu, ali u morlanom i duhovnom smislu.

Podsetio je da je na Crvenom trgu, kraj zidina Kremlja, prije tačno 75 godina održana Parada pobjede.

„To je bila legendarna parada pobjednika, ostalo je zapisano da je to bio trijumf dobra nad zlom, života nad smrću“, poručio je on.

Putin je, međutim, naglasio da danas kada se svijet suočava sa novim prijetnjama i da ga možemo sačuvati samo zajedničkim naporima.

„Rusija je otvorena za dijalog i saradnju u izgradnji zajedničkog sistema bezbjednosti u svijetu“, istakao je predsjednik Rusije.

 

Izvor: Sputnjik
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog